marți, 20 decembrie 2011

Uzinele Krupp


      Una dintre cele mai mari interprinderi si-a constituit propriile centre de cercetare si laboratoare.Consecinta a fost ritmul de dezvoltare a intregii societati.
      Exista nenumarate concerne nemtesti cu istorie si traditie, dar niciunul nu este invaluit de o aura mistica atat de pregnanta cum este firma Krupp, care serbeaza anul acesta 200 de ani de la infiintare. Cum s-a nascut insa acest mit? Inceputurile sunt departe de mit, dimpotriva, au fost chiar lipsite de stralucire: pe 20 noiembrie 1811 Friedrich Krupp, in varsta de 24 de ani, inregistreaza in Essen, un orasel care apartinea la momentul respectiv marelui ducat napoleonian de Berg.
      Tânãrul Krupp nu este tocmai ce înţelegem prin Selfmademan, din contrã, aparţine uneia dintre cele mai influente familii din oraş, familie de negustori care au migrat în secolul al XVI-lea din Tãrile de Jos. Actul fondator al lui Friedrich Krupp este de fapt o a doua încercare. Deja în 1807 tânãrul se iniţiazã în industria prelucrãrii fierului, bunica sa fiind proprietara unui amplasament siderurgic în Oberhausen-Sterkrade, unul dintre primele din regiunea Ruhr. Fabrica este însã vândutã, abia dupã moartea sa este Friedrich capabil sã dezvolte un procedeu pentru producţia industrialã pe scarã largã a oţelului turnat. Este un soi de post-invenţie a unui procedeu pãzit cu sfinţenie de englezi, Germania încã şchiopãta din punct de vedere tehnic. Oţelul Krupp nu este dur şi ”vâscos”, ci elastic şi maleabil. Fabrica lui Friedrich rãmâne o afacere de micã anvergurã, cu 4 lucrãtori care produc unelte şi matriţe.Dupã moartea sa, fiul sãu în vârstã de 14 ani Alfred trebuie sã se lase de şcoalã şi sã-şi ajute mama. El devine adevãratul fondator al firmei. Ani mai târziu, în 1873, la o privire retrospectivã asupra firmei devenite între timp un un imperiu cu mii de afaceri., se uitã cu mândriela originile modeste, dar nu-l pomeneşte nici macar o datã pe tatãl sãu. Totuşi atelierul sãu rãmâne intact şi este onorat ca locul de naştere al concernului. Mitul Krupp se leagã însã şi de materia deosebitã, care atunci era o raritate. Astfel experimentele lui Friedrich ne amintesc de tentativele enigmatice ale producãtorilor de porţelan. În cursul secolului al XIX-lea se tot încearcã diverse inovaţii, nu numai în ceea ce priveste turnarea oţelului de creuzet, care ajunge aici la desãvârşire, ci şi procedeele Bessemer sau Siemens-Martin, pentru care Krupp obţine patente şi se impune în Germania.
      Firma a evoluat prin buna starea ei.  Pânã în anii 60 concernul împãrţea propriile ordine de onoare şi gratificari, organiza sãrbãtori, ceea ce însemna cã se înţelegea drept un soi de stat autonom. Se plãtea bine. Krupp a fost de altfel şi una dintre primele firme care a despãgubit, prin anii 50, pe muncitorii sinici nevoiţi sã lucreze în condiţii execrabile la producţia de armament. Mitul casei Krupp nu este însã doar o creaţie a istoricilor sau regizorilor. Este o marcã produsã chiar de Krupp.
      Astãzi mai existã în regiunea Ruhr trei siderurgii. În 1999 au fuzionat vechii competitori Krupp şi Thyssen, administraţia centralã avându-şi sediul din 2010 pe aceleaşi meleaguri de unde a început totul. Ce rãmâne de învãţat din povestea Krupp, mica întreprindere care în câteva decenii se preschimbã într-un concern mondial? Krupp, dincolo de tradiţie, a investit mereu în cercetare şi noutate.
     Trebuie remarcat că uzinele reşiţene au început să producă în anul 1771, deci ele devansează din acest punct de vedere renumitele uzine Krupp. Nu este vorba de vreo maladie pe care ar fi suferit-o unul din membrii familiei Krupp, cei care ani de-a randul au fost proprietarii marii societăţi metalurgice germane (cu acelaşi nume) pentru producerea fontei şi oţelului.
Bibliografie:
Florin Constantiniu,Norocica Maria Cojescu, Alexandru Mamina,Manualul de istorie clasa a VII-a ,Editura Corint, p.36

Patricia Bucur, cls. a VII-a B