vineri, 2 decembrie 2011

Menumorut, voievod al Crisanei


Menumorut a fost numit duce intre Tisa si Mures si Muntii Apuseni in cronica notarului Anonymus ale regelui ungur Bela al treilea avand ca resedinta de judet Biharea. In lupta cu ungurii Menumorut reuseste  sa pastreze partea dintre Cris si Mures , dar pierde partea de vest.
Arpad, i-a trimis pe Usubuu si Veluc in fortareata din Bihor sa-i ceara lui Menumorut o parte din pamant , dar acesta  n-a vrut in niciun caz sa le dea nici macar un pumn . Usubuu si Veluc au transmis regelui lor cele spuse de Menumorut , iar Arpad si nobilii afland aceasta au ordonat sa trimita o armata in frunte cu Ubusuu si Veluc impotriva lui Menumorut si a localnicilor. Menumorut, simtea apropierea dusmanilor si dupa o noapte tulburata , paraseste cetatea. Este urmat ca intotdeauna de sfetnicii sai de incredere: inteleptul Moga si vacinicul Crisoaie. Se opresc in valea Crisului Repede cercetand intinsa Pusta Panonica.
 In lupta va chema intarituri din Dabaca si Severin , pe Gelu si pe Glad. Principala capetenie a craiului Pustei panonice era Tuhutum. Pamanturile din tara Crisurilor a satmarului si a zalaului erau chemate “ sub arma”.Menumorut era conducatorul “oastei tarii”, iar principala arma a ostenilor romani era arcul cu sageti.
Ubusuu si Veluc  au atacat fortareata de la Bihor si au castigat. Menumorut  a fost cuprins de spaima si le-a trimis daruri lui Usubuu si lui Veluc ,rugandu-i sal lase personal sa mearga la regele lor Arpad, pentru a-l anunta ca Menumorut, care initial i-a spus ca refuza de a-i da vreo palma de pamant, nu sta la indoiala pentru a-i da tot teritoriul regelui Arpad, acesta propunanu-i sa o dea pe fiica lui baiatului lui Arpad deoarece au aceeasi varsta. Arpad a acceptat cererea lui Menumorut si le-a dat celor doi tineri terenul pe care Menumorut i la dat , iar lui Menumorut i-a dat fortareata de la Bihor.
Bibliografie:
Petru Demetru Popescu , Istoria Neamului Romanesc, Editura Sucman , Bucuresti 2005, pag 65-75

Sergiu Gherman, cls. a VIII-a A