marți, 13 martie 2012

Calculatorul - plusuri si minusuri


În vremea noastră calculatorul a devenit aproape indispensabil. Dar pe lângă aspectele pozitive, trebuie să fim atenţi şi la riscurile pe care le prezintă utilizarea în exces a calculatorului. Studiile realizate în ultimii ani arată că persoanele care petrec foarte mult timp în faţa calculatorului ajung în scurt timp să aibă diverse probleme. Limitarea utilizării nu este mereu posibilă, deoarece pentru foarte mulţi acesta este un instrument de lucru. Dar soluţii există! Rămâne ca fiecare să ia decizia corectă în această privinţă. Depinde(m) în final de noi.

 Calculatorul şi sănătatatea fizica

    Utilizarea calculatorului mai mult de 3-4 ore pe zi poate duce la efecte ca: miopie temporară, dureri de cap, vedere înceţoşată, ochi iritaţi sau uscaţi, creşterea sensibilitaţii la lumină, imagine dublă, dar si dureri de spate sau de gât, dureri ale încheieturilor mâinilor. De aceea, pauzele în utilizarea calculatorului sunt binevenite pentru sănătate, mai ales dacă sunt folosite pentru mici exerciţii fizice.

          Poziţia pe scaun trebuie să fie confortabilă, iar tălpile să stea pe podea. În timp ce lucraţi, evitaţi încordarea umerilor. Nu uitaţi: spatele drept!

Calculatorul şi sănătatea psihică

Am putea vorbi chiar de o "dependenţă" în unele cazuri. Este vorba de necesitatea de a folosi calculatorul pentru perioade din ce în ce mai mari, dar nu în scopuri profesionale.

  Calculatorul şi relaţiile cu ceilalţi

Navigarea pe Internet tinde să răpească din ce în ce mai mult din timpul celor care folosesc acest serviciu, limitându-le astfel câmpul de activitate. De aici derivă şi deteriorarea relaţiilor cu cei din jur, mai ales cu cei apropiaţi. Ea poate fi cu atât mai accentuatâ cu cât numărul de ore petrecut în faţa calculatorului creşte. În plus, unele persoane pot cunoaşte o înclinaţie spre singuratate şi depresie. Aceasta s-ar putea explica prin faptul că relaţiile stabilite pe Internet nu pot înlocui pe deplin influenţele pozitive ale relaţiilor obişnuite. Implicarea în viaţa reală poate scădea semnificativ şi pot apărea dificultăţi în stabilirea contactelor cu ceilalţi.
Adela Grajdianu, cls. a VII-a A