joi, 29 martie 2012

Calatoria lui Efialte la teatru


Teatrul era un loc de cultură dar şi de relaxare. Toţi actorii, purtau măşti pentru a exprima mai bine stările personajelor. Un grec pe nume Efialte s-a dus să viziteze teatrul . Lui  i s-a spus că piesa va începe la ora 18,00, şi că se va juca o singură dată, iar în această seară era vorba despre comedia „ Broaştele”, scrisă de Aristofan.
     Lui Efialte i s-a părut interesant, dar nu ştia de ce sunt aşa puţini actori.         El a mai observat că şi sunetul era foarte bun , incat, şi daca era undeva în spate, putea auzi cea mai mica soapta de pe scena . A doua seară a fost tot la o piesă compusă de Aristofan, numită „Păsările” . El a vrut să meargă şi la o tragedie a lui Eschil:  „Prometeu înlănţuit”.  A stat trei zile acolo, iar lui Efialte i s-a părut interesant  a văzut,  şi a aflat lucruri noi.
Dionisos a fost la baza inventării teatrului. Zeului vinului i se închinau procesiuni religioase, din care au evoluat mai târziu piesele de teatru . Festivalurile de teatru durau 10 zile pe an. La  o piesă de teatru veneau numeroşi oameni . Măştile erau foarte bine lucrate.
         Teatrul a însemnat pentru Efialte şi pentru grecii antici o adevărată şcoală.                   Bunele şi relele societăţii, cazurile de conflict, exemplele de atitudine pozitivă sau negativă în faţa diferitelor situaţii inspirate din realitate, toate ne fac să susţinem acest lucru.
                                                             Mădălina Archiudean,    cls.  a V-a  B