marți, 20 martie 2012

Un loc al meu


Se topesc iar oamenii de zăpadă… Zarva copiilor veseli și jucăuși e înlocuită de cântecul  păsărilor prinse în hora primăverii.
E o dimineață frumoasă, o zi superbă de martie. Gândăcelul cel voinic se trezește din amorțeala iernii și pornește la drum, pe pământul dezmierdat pentru prima oară de razele călduțe ale soarelui. În scurt timp, gândăcelul poposește la umbra unui ghiocel frumos înflorit. Deși e obosit, e cuprins de un sentiment straniu: se simte cu adevărat fericit. Privind spre soarele ale cărui raze răzbăteau până la el, gândăcelul îi spune mulțumit:
- Dragă soare! Cât mă bucur că razele tale strălucitoare au topit zăpada rece. Sunt atât de fericit că primăvara a venit iar, că natura toată a prins iar viață! Și știu că toate acestea ți se datorează ție! Și pentru toate acestea îți mulțumesc!
Soarele, surprins de entuziasmul gândăcelului, îi spune doar atât:
- Bucuria ta, gândăcelule, este și bucuria mea!
- Dar de te-ar bucura pe tine venirea primăverii și întoarcerea noastră la viață? întrebă gândăcelul nedumerit.
- O, micul meu gândăcel, lumea de aici, de sus, e altfel. Nu știi cât de minunat e să vezi florile în mii de culori, pădurile și grădinile înverzite și făpturile zburdând pretutindeni…
- Da! și toate ți se datorează ție! Dragă, soare cum te-am putea răsplăti pentru toate acestea? întrebă gândăcelul.
După o clipă de gândire… soarele îi răspunse:
- Pentru mine, nu există răsplată mai mare decât să privesc lumea voastră, să văd cum păsări, animale și oameni trăiesc cu bucurie emoția venirii primăverii.
- Ce mult mi-aș dori să pot fi măcar o zi locul tău… murmură gândăcelul, oftând. Dar soarele interveni:
- Nu cred că ți-ai dori acest lucru.
- De ce? întrebă gândăcelul încurcat.
- Pentru că aici, sus, totul e pustiu. Aici sunt singur, înconjurat de un ocean de întuneric, pe când tu ai în jurul tău viață. Bucură-te aşadar de locul tău în univers!
Şi astfel, înţelese gândăcelul că fiecare fiinţă îşi are locul său, unic… Ar fi vrut să mai stea de vorbă cu soarele, dar acesta se ascunse după un nor călător. Se gândea că măcar acum nu era singur şi zâmbi.
Dându-şi seama că se apropia seara, a pornit agale spre culcuşul său, acolo unde îl aşteptau prietenii săi. Trebuia să se întoarcă la locul său şi să trăiască mai departe emoţia primăverii!
Briana Larisa Moica 
Clasa a V-a B