marți, 25 octombrie 2011

Emotii de toamna



TOAMNA PALIDA
E o zi friguroasa de toamna. Bruma cea argintie parca cristalizeaza plantele. Ceata cea grea se ridica incet, dintre copaci.
Priviti! Totul in jur are o culoare stearsa, de galben pal. Trunchiurile masive ale copacilor batrani au amortit in aceeasi culoare: cenusiu-inchis. Pasarile au plecat… ele cred ca e prea frig. Veveritele, roscatele, s-au ascuns deja in scorburi. Frunzele de tot felul spun adio parintelui care le-a crescut si-si dau ultima suflare.
Vai, totul a adormit! Toamna pare un tablou palid, pictat in culori pastelate.

Ilinca Tarnavean, clasa a V-a B

TOAMNA IN PADURE
Este toamna. Frunzele aurii au inceput sa cada.
Ana, impreuna cu mama sa, au mers in padure sa adune frunze. Acolo, padurea parca era un curcubeu de culori. Indiferent unde se uita, Ana vedea doar frunze care erau maro, rosii, galbene, portocalii. Dar iarba cea verde din vara nu mai era. Frunzele toamnei au acoperit-o.
Dupa ce au adunat frunze, Ana si mama ei au mers la lac. Acesta parea un centru sclipitor al padurii. Pe apa cristalina, copila a asezat niste frunze. Cand a ajuns acasa, a tinut sa povesteasca tuturor cum arata padurea toamna: ea este un loc de basm, unde parca s-ar termina curcubeul.

Teodora Feier, clasa a V-a B

TOAMNA FERMECATA

Ma plimbam printre copacii ruginii ai unei paduri.
Parca totul era acoperit de o patura de frunze. Erau multe culori de toamna: galben, maro, portocaliu si ici-colo verde. Ultimele pasari isi începeau calatoria spre alte tari, cu soare. Natura isi dezlantuia puterile, iar vantul batea, parca, a pustietate. Dar minunatul peisaj din jur te invaluia si voia sa fie cu tine. Arborii goi, fara frunze, te adaposteau de vajaitul vantului.
Spre sfarsitul zilei, am pornit spre capatul padurii. Soarele apunea, scaldat parca in crengile copacilor, imprumutandu-si culorile de la frunze. Iar eu il priveam fermecata…

Teodora Muresan, clasa a V-a B


TAINA TOAMNEI

Era o zi frumoasa de toamna…
Ma plimbam prin pădure… cand, dintr-o data, am observat o schimbare semnificativa. Culorile padurii erau cu totul si cu totul altele. In loc sa fie totul verde si plin de viata, era doar maro, galbui, gri, urat si umed. Dar si acest tablou avea frumusetea lui aparte. Culorile acelea interesante, care iti atrag atentia orice ai face m-au impresionat si m-au invatat sa nu judec o carte dupa coperta.
Va doresc sa descifrati si voi aceasta taina a toamnei!

Alex Pop, clasa a V-a B



O TOAMNĂ… DE GROAZA

Intr-o dimineata, eu si cu prietenii mei ne gandisem sa plecam intr-o drumetie. Alesesem multe locuri, dar niciunul de aventura, cand aud:
- Padurea dinspre cimitir! spuse Valentin, uimit pana si el de ideea pe care ne-a dat-o.
Cand am ajuns, frunzele erau de toate culorile: verzi, maro, rosii, galbene. Vantul batea cu o putere mare si statea sa ploua. Un tunet a lovit copacul, iar noi am luat-o la goana. Padurea fermecata, infricosatoare, innegrita de spaima noastra, alerga dupa noi.
O creanga imi loveste piciorul, iar eu cad si ma lovesc la cot.
- Nuuu! se auzea din camera mea.
Ma dau jos din pat si ma uit in oglinda: stiam ca e un vis, dar de ce-mi sangera cotul?
Raspunsul era in acea padure. Si nimeni nu va sti adevarul.

Casian Petricu, clasa a V-a B