sâmbătă, 15 octombrie 2011

Posada, afirmarea independentei Tarii Romanesti fata de pretentiile de suzeranitate ale Coroanei Maghiare


In toamna anului 1330 are loc un conflict militar intre Regatul Ungariei si Tarii Romanesti. Aceasta batalie are loc la Posada intr-un ingust loc .Conducatorul ostilor Tarii Romanesti este Basarab  I care are o armata pana in 10.000 de osteni si de partea puternicei armate de tip feudal, regele Ungariei, Carol Robert de Anjou cu o armata de peste 30.000 de soldati. Aceasta batalie este mentionata in mai multe cronici : “ Cronica de la Viena “ “ Cronica  lui Johannes de Thurocz ”  si in actele ungare din sec XVI din care istorici au putut desprinde si alte detali despre conflict.


Incepand din anul 1327 Basarab  I care era vasalul lui Carol Robert de Anjou raceste relatile cu Regatul Ungar iar mai tarziu refuza sa-i plateasca tributul de vasal fapt care il deranjeaza pe Carol Robert de Anjou  si il face sa vina sa il pedepseasca personal pe Basarab  I. Carol porneste din Timisoara si ocupa Banatul de Severin si cetatea Severinului dupa care strabate Oltenia. Basarab  I afla de intentile lui Carol fapt care il determina sa arda tot in calea armatei maghiare si sa otraveasca pentru a infometa si slabi armata. Basarab  I trimite o sabie la Carol Robert de Anjou prin care ii pfera 7000 de marci de argint ca despagubire si cetatea Severinului iar ca  garantie ca isi tine cuvantul, trimite si un fiu de al lui la curtea ungara. Carol refuza oferta lui Basarab  I si incepe sa-l urmareasca pe acesta spre resedinta voievodala de la Curtea de Arges. Basarb  I atrage armata lui Carol in stramtoarea de la Posada unde arunca cu bolovani si sageti asupra armatei ungare nimicind-o. Lupta a fost nimicitoare unde armata lui Carol nu avea unde sa se retraga fiind incojurata din toate partile .
insusi regele Carol si-a schimbat hainele cu ale unui soldat pentru a scapa.
Victoria de la Posada reprezinta un moment in istoria militara romaneasca, unde se afirma posibilitatile tactice ale unei armate de tara inferioara din punct de vedere numeric si din punct de vedere a echipari cu armament, de a macina treptat fortele invadatoare prin infometare, otravire, hartuire pana la nimicirea horatatoare. Totodata cu aceasta victorie ia fiinta nasterea unui nou stat feudal independent unde Basarab I primeste un titlu de Mare Voievod relatile cu Ungaria se inbunatatesc dupa moartea lui Carol Robert si inscaunarea fiului acestuia, Ludovic  I. Nicolae Alexandru recunoaste formal suzeranitatea regelui maghiar in anul 1345 .

Bibliografie:
·         Petru Demetru Popescu, Basarab I, Ed. Militară, Bucureşti, 1975.
·         Dr. Constantin Rezachevici, Lupta lui Basarab I cu Carol Robert în Banatul de Severin..., în „Magazin istoric”, nr. 4 (289) din aprilie 1991, pp. 51 - 54.
·         http://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83t%C4%83lia_de_la_Posada
        
      Andrada Codarcea, cls. a VIII-a A


A