sâmbătă, 1 octombrie 2011

"Primavera" de Sandro Botticelli


Primavera, de Sandro Botticelli, a fost una dintre cele mai admirate lucrari, fiind celebra inca de la expunerea sa la Florenta. Sub forma evocarii gradinilor Raiului, pictorul va simboliza tineretea, iubirea si bucuria de a trai.
Personajul feminin Venus – simbolul iubirii si frumusetii, este centru de interes al lucrarii si imparte compozitia in doua zone. Alte personaje feminine sunt: Primavara, reprezentata de o femeie frumoasa, delicata si gratioasa, imbracata intr-o rochie ornamentata cu flori de primavara, apoi Cele 3 Gratii, seminude, acoperite doar de niste valuri stravezii care nu le ascund trupurile masive, sculpturale, dar pline de suavitate. De cealalta parte a lucrarii, o nimfa a padurii care parca fuge speriata, este urmarita de Zefir, zeul vantului. In coltul din stanga tabloului, este asezat un tanar, la randul sau plin de gratie, imbracat dupa moda florentina si care potrivit unor speculatii actuale l-ar putea reprezenta pe Paris sau Hermes, ambii personaje mitologice.
Intreaga scena este obturata de o padure de portocali, privirea putand trece prin desisul ei doar in unele zone de lumina in care se banuieste infinitul.
Cosmin Pop, cls. a VI-a A