joi, 13 octombrie 2011

Revolutia de la 1848-1849 in Transilvania


        Ecourile izbucnirii revolutiei la Paris ( 22 februarie ), Viena ( 13 martie ), si Pesta ( 15 martie ) au contribuit, in Transilvania, la declansare unor manifestatii orasenesti la Arad, Timisoara, Cluj, Targu-Mures, Alba-Iulia s.a. La 18 martie sunt adoptate legile revolutiei maghiare, care introduc o serie de libertati democratice si transformari structurale in Ungaria, dar manifesta totodata limite accentuate in ceea ce priveste problemele sociale si nationale. Desi Transilvania era populata in majoritate covarsitoare de romani, nobilimea liberala maghiara actiona in scopul mentinerii “unitatii statale a teritoriului sfintei coroane”. Nationalitatile din Ungaria (slavii, romanii s.a.) nu erau recunoscute de legile revolutiei maghiare, impunandu-li-se limba maghiara in viata publica. Mai mult decat atat, legile amintite prevedeau anexarea Transilvaniei la Ungaria, impotriva vointei imensei majoritati a populatiei. “Uniunea” urma sa fie votata de dieta de la Cluj, formata din reprezentantii aristrocratiei maghiare din Transilvania, care considerau incorporarea principatului la Ungaria ca principala problema a revolutiei, actionand, in acest sens, cu o deosebita precipitare, in mod fortat. Aceasta nu a facut decat sa scindeze fortele revolutionare romane si maghiare, in fata inamicului comun: absolutismul habsburgic. Intarzierea aplicarii,in Transilvania, a unora dintre legile revolutionare din martie, mentinerea vechiului aparat de stat nobiliar, au contribuit, de asemenea, la instrainarea celei mai mari parti a maselor populare din Transilvania de revolutia maghiara. Deosebit de puternica era ideea unirii tuturor romanilor intr-un singur stat , idee generata de intreaga dezvoltare social-economica si culturala anterioara. Unii dintre carturarii transilvaneni stabiliti in principate se reintorc pe ascuns in Transilvania si mobilizeaza poporul la lupta pentru drepturile ce-i fusesera refuzate. La 24 martie, profesorul Simion Barnutiu lanseaza o proclamatie in care cere recunoasterea romanilor ca natiune politica si se pronunta pentru desfiintarea iobagiei. La adunarea romano-maghiara de la Targu-Mures, din 25 martie, revolutionarii romani in frunte cu Avram Iancu si Al. Papu-Ilarian pun problema eliberarii fara despagubiri din jugul iobag. Framantari sociale si nationale se produc indeosebi in Muntii Apuseni, in Banat, la Brasov si in alte regiuni.
         In partile din vest (Banat, Crisana, Maramures), satisfacerea partiala a revendicarilor taranesti a pus in miscare o mare parte a taranimii romane si maghiare.Jelerii insa continuau si aici a ramane intr-o situatie grea; din aceasta cauza, in comitatele Bihor, Arad, Cars, Satmar se produc miscari taranesti – ocupari de mosii, fanete, paduri etc.
         In principatul Transilvaniei, robotele nu erau inca desfiintate: legile in acest sens au intarziat cateva luni dupa izbucnirea revolutiei, iar aplicarea lor a fost amanata si mai mult. Miscari de proportie au avut loc in jurul Clujului, Tarnavelor, in Alba, printre secui, iar cu o intensitate mai mare – in Muntii Apuseni (Vidra, Campeni), unde activau revolutionari neinfricati. Autoritatile trec la represiuni, introduc “statariul” – un fel de stare de asediu, cu instante speciale, avand posibilitatea condamnarii la moarte si a executarii ei immediate. Revolutionarii romani sunt fie arestati, fie indeaproape supravegheati.

Bibliografie:
1.  Apostol Stan,    ,, Revoluţia română de la 1848’’ ,  Editura Politică, 1987
2.  Constantin C. Giurescu,   ,, Istoria românilor’’,  Editura All,  2008
Horatiu Mailat,  cls. a VII-a B