marți, 1 februarie 2011

Domnia lui Al. Ioan Cuza


Alexandru Ioan Cuza, un nume cunoscut tuturor romanilor, a fost primul domnitor al Principatelor Unite si chiar al statului national Romania. Cuza a participat la miscarea revolutionara de la 1848 din Moldova si la lupta pentru unirea Principatelor.
       La 5 ianuarie 1859 a fost ales domn al Moldovei iar la 24 ianuarie 1859 si al Tarii Romanesti. Desi puterile antiunioniste protesteaza, considerand ca s-a incalcat Conventia, in august-septembrie 1859 dubla alegere a fost recunoscuta si de aceste puteri. Astfel infaptuindu-se unirea celor doua tari romane. Domnia suveranului unirii a fost scurta dar nu lipsita de tensiuni si umbre. Prin reformele sale isi pune bazele politice, economice si culturale ale statului national care, in 1862, si-a luat numele de Romania si si-a stabilit capitala la Bucuresti.
        Cuza a inceput sa fie suspectat de liberalii radicali, care au facut alianta cu conservatorii, ca ar intentiona sa instituie un regim personal. Au reusit sa-si realizeze planurile atragand de partea lor o fractiune a armatei si l-au obligat pe Cuza sa abdice. In februarie 1866 Alexandru Ioan Cuza abdica si intr-un discurs se arata dispus sa renunte la tron in favoarea unui principe strain. Conducerea guvernului a revenit lui Ion Ghica, apoi Senatul si Comisia au proclamat ca domnitor pe Filip de Flandra, dar acesta nu a acceptat coroana. Insa, la 10 mai 1866, Carol de Hohenzollern a acceptat sa devina principe al Romaniei.
       Dupa o perioada petrecuta langa o localitate de langa Viena, Cuza este rapus de boala si se muta la Florenta. Afland de un renumit specialist se deplaseaza in Heidelberg, Germani. Este prea tarziu iar, Alexandru Ioan Cuza moare pe 15 mai 1873, la varsta de 53 de ani. Este innmormantat la Biserica Domneasca de la Ruginoasa, conform dorintei sale. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, osemintele sale au fost mutate la Biserica Trei Ierarhi din Iasi.
  
 “Nu gresalele l-au doborat ci faptele lui cele mari.”(Mihail Kogalniceanu, la innmormantarea lui Alexandru Ioan Cuza)

                                                                      Paula Cont, clasa a VII-a A
                      http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Ioan_Cuza
                             Enciclopedie Ilustrata De Istorie Universala, Editura Reader`s Digest,   
                             2006, p. 610-611