joi, 10 februarie 2011

Marile descoperiri geografice


Oamenii au incercat dintotdeauna sa descopere pamanturi si ape noi.Cea mai mare epoca a explorarii globului  a inceput in anii 1400 si a durat patru secole.
  Oamenii au explorat lumea , in primul rand pentru a dezvolta comertul.
  In “ Lumea Veche”  erau cautate mirodeniile asiatice, fildesul si aurul african.
  Negustorii europeni au cucerit rapid tinuturile straine si au inceput sa converteasca populatia la crestinism.
  Tarile europene si-au subordonat politic si commercial noile teritorii.
  Au existat in “ Lumea Noua” efecte dezastruoase ale descoperirilor geografice: multe populatii bastinase au murit din cauza bolilor aduse de exploratorii europeni.
Navigatia
Navigatia presupune gasirea si mentinerea unui traseu optim deplasarii.
  Prin anii 1500 marinarii detineau o serie de instrumente care ii ajutau sa navigheze pe ocean. Marinarii dispuneau de o busola pentru a cunoaste directia de navigatie.Ei mai puteau determina pozitia unui vas masurand unghiul soarelui sau al stelelor fata de orizont.Acest lucru se facea cu ajutorul unui disc metallic numit cvadrant, cu un disc numit astrolabe sau cu o simpla vergea numita alidade.
Despre exploratori
  In 1486 Bartolomeu Diaz a explorat coasta africana. Furtunile i-au impins corabiile dincolo de Capul Bunei Sperante, iar echipajul a refuzat sa continue calatoria.
Vasco da Gama  a inconjurat Capul Bunei Sperante in 1497 si a navigat de-a lungul coastei de est a Africii.Apoi  cu ajutorul unui marinar indian a traversat Oceanul Indian pana la Calicut in India. In 1524 a fost numit vicerege al Indiei.
  Fernado Magellan a condus in 1519  prima expeditie maritime in jurul lumii. Calatoria a durat 3 ani.
 Pe cand portughezii navigau spre est, spaniolii se indreptau spre vest.
  Cristofor Columb a descoperit Indiile de Vest in 1492.
  Americo Vespucci a ajuns in America de Sud in 1499. Intr-o a doua calatorie, in 1501, el si-a dat seama ca descoperise un continent nou.

  In 1497 John Cabot a descoperit un tinut din Canada, iar in 1535 Jacques Cartier a navigat in susul fluviuluiSt  Lawrence punand stapanire pe acea regiune cu titlul de posesiune franceza.
Fernando Magellan a ocolit America de Sud in 1519 si a inceput traversarea Pacificului. El a murit in Filipine, iar cativa membri ai echipajului au revenit in Spania in 1522, acestia find primii exploratory care au navigat in jurul lumii.
Cristofor Columb a fost finatat de regina Isabela pentru a gasi o ruta vestica spre India.A  ajuns in “Indiile de Vest”. Erau de fapt insulele Caraibe.
Impotanta  marilor descoperiri geografice
-Largirea comertului international. Tarile aflate  pe tarmurile Oceanului Atlantic au devenit principalele puteri comerciale si maritime ale lumii..
- Ca urmare a descoperirii Americii, aici s-au introdus plante din Europa: graul , secara , maslinul, vita de vie, pomi fructiferi, trestia de zalhar si animale:boul, bivolul, calul, magarul , oaia, pasari de curte.Din America s-au adus porumbul, ananasul, cartoful tutunul si dintre animale curcanul.
-A existat un puternic  aflux  de metale pretioase din teritoriile cucerite spre Europa, influentand viata economica si sociala europeana.
- In Europa apuseana s-au dezvoltat relatii capitaliste datorita cresterii productiei mestesugaresti.
- Intre statele europene incep lupte pentru suprematia maritime, comerciala si pentru colonii.
- Marile descoperiri geografice au contribuit lz progresul cunostintelor in domeniile: botanica, zoologie, medicina, istorie, reliigie.
     
              Bibliografie:
Istorie -Enciclopedie pentru intreaga familie, Editura Teora 2004 p. 200-201;
Theodor Toganel , cls. a VI-a A