duminică, 20 februarie 2011

Razboiul troian


 După  decenii de războaie între polis-uri, Agamemnon, regele Micenei a forţat regii Greciei să intre într-o coaliţie. Doar Tesalia a rămas necucerită. Fratele lui Agamemnon, Menelaus, regele Spartei se teme de un război. El căuta să facă pace cu Troia, cel mai puternic rival al naţiunii greceşti.
        Ahile, considerat cel mai mare luptător născut vreodată, lupta pentru armata greacă, dar nemulţumirea sa faţă de conducerea lui Agamemnon ameninţa să destrame fragila alianţă. Agamemnon vrea să aducă Tesalia în coaliţia sa.  Pentru Tesalia luptă Boagrius, iar pentru greci Ahile, acesta câştigând bătălia.
        Menelaus şi fii lui Priam fac o alianţă între Troia şi Sparta. În zori, Elena, soţia lui Menelaus, îndrăgostită de Paris, fiul lui Priam, regele Troiei, fuge cu el spre Troia. Menelaus vine la Agamemnon şi cere ajutor pentru a o aduce pe Elena înapoi. Acesta este un pretext pentru Agamemnon pentru a porni război împotriva Troiei ca să controleze Marea Egee. El trimite scrisori la toţi regii greci. Pe Ulise îl trimite la Ahile, care îl antreneza pe vărul său Patrocle. Odiseu spunea : ,,Războiul acesta nu va fi niciodată uitat şi nici războinicii care vor lupta în el.”
        În discuţia cu mama sa îi spune că
trebuie să meargă la luptă pentru că astfel lumea îşi va aminti  peste mii de ani de el şi  de victorile sale.
        Priam, regele Troiei îşi primeşte copiii acasă.Hector îl sfatuieşte s-o trimită pe Elena inapoi in Sparta , dar Priam este convins ca zeul Apollo îi ocroteşte şi zidurile cetatii,vor rezista şi de data aceasta, ca de secole.Troienii se pregatesc de război.Agamemnon,în fruntea a 50 de mii de oameni porneşte spre cucerirea Troiei.Ahile atacă plaja şi o cucereşte împreună cu ostaşii sai mirmidoni.Ei cuceresc templul lui Apollo,protectorul Troiei.Briseis, verişoara  lui Hector este luată captivă.Agamemnon primeşte cadouri în cinstea victoriei de pe plaja Troiei, lucru care îl nemulţumeşte pe Ahile.  
       Regele Priam ţine sfat penru război. Hector e convins ca zeii nu vor lupta in acest război.Paris se oferă să-l înfrunte pe Menelaus , iar tatăl său îi oferă sabia în care se  afla spiritul Troiei. Cătă vreme un troian o va purta , vor avea un viitor.
        Elena e marcată de povara  acestui razboi dus din cauza ei şi ar vrea să se predea,însa Hector o opreşte convins ca Agamemnon n-a venit penru ea, ci pentru  a cuceri Troia.
        Agamemnon vine în faţa zidurilor Troiei şi cere să se supună şi să o primească înapoi pe Elena pentru fratele său Hector . Comandantul troienilor refuză , iar Paris fratele său, îl provoacă la duel pe Menelaus. Acesta acceptă provocarea , însa Agamemnon  avea alt ţel: cucerirea Troiei.Paris e înfrânt, rănit şi se retrage în  cetate , iar Hector îi salveaza viaţa şi îl ucide pe Menelaus.
        O primă bătălie la porţile Troiei e câştigată de troieni, în lipsa lui Ahile din rândul grecilor, supărat după cearta cu Agamememnon, pentru Briseis. Agamemnon stă la sfat cu Nistor şi Ulise, fiind convins că fără Ahile nu va putea câştiga lupta cu troienii. Ulise e trimis din nou să-l convingă pe Ahile să se reîntoarcă în luptă, însă Ahile nu se lasă înduplecat. E hotărât ca în zori să se reîntoarcă acasă.
        În puterea nopţii, troienii îi atacă pe greci. În bătălie apare Patrocle ămbrăcat în armura lui Ahile. Hector îl înfrânge, însă află după aceea că de fapt l-a ucis pe vărul lui Ahile.E motivul pentru care Ahile vine de unul singur la zidurile cetăţii, îl provoacă pe Hector la luptă şi-l înfrânge, răzbunând moartea prietenului său drag. Îi leagă trupul de calul său de luptă şi-l duce în tabără. Noaptea, Priam vine la Ahile şi, disperat , îi cere cum doar un tată poate cere, trupul fiului său. Obţinându-l, îi aduce toate onorurile în cetate
        Grecii recurg la un vicleşug. Se prefac că se retrag şi lasă în schimb pe plaja Troiei un cal uriaş din lemn. Înăuntru erau ascunşi soldaţii greci. Troienii cad în capcană şi cred că acesta e o ofrandă adusă zeilor de către greci. Îl duc în cetate şi serbează victoria. Noaptea, grecii ies din ascunzătoare, deschid porţile cetăţii, iar Troia e trecută prin foc şi sabie.
        Briseis îl ucide pe Agamemnon, iar Ahile e ucis de Paris,  săgeatea trasă de acesta fiind îndreptată de zeul Apollo spre singurul său punct slab: călcâiul.
Justiniana Hancu, cls. a V-a A