duminică, 6 martie 2011

SZÜLŐFÖLDEM


Kedves Elisabeth!

Amint már tudod, én Erdélyben születtem és itt is élek. Nagyon szép helyek vannak, amelyeket szeretnék megismertetni veled. Marosvásárhelyen lakom, amely az egyik legszebb város, és amelyben te is gyönyörködni fogsz, ha meglátogatsz.
Legnevezetesebb épületeink a város főterén találhatók, ahol egész nyáron csodálatos virágok nyílnak. Legszebb a Kultúrpalota, amelynek színes tetőzete és szépen faragott szobrai megragadják a figyelmünket. Az épületben van a városi könyvtár is.
A Bolyai utcában látható a Teleki-Bolyai Könyvtár, közismert nevén Teleki Téka, amelyet gróf Teleki Sámuel létesített. Élete során több mint 40000 kötetet gyűjtött össze. Az épületben van a Bolyai Emlékmúzeum és a Bolyai Tudományos Könyvtár is.
Városunkat a Maros folyó szeli át, sokszor kimegyünk sétálni a folyópartra.
Egy másik nagyon szép és híres város Kolozsvár. A tavaly meglátogattuk a botanikus kertet, ahol rengeteg növényfaj található. Az üvegházakban trópikus növényekeket is láthattunk.
Erdélyben sok üdülőhely van. A tavalyelőtt kirándultunk a Gyilkos-tónál és a Békási-szorosnál. A tó egy földcsuszamlás által keletkezett, amely elzárta a Békás-patak útját. A tóból ma is kilátszanak a fenyők csúcsai. A Békási-szoros híres turista látnivaló. Legvadabb része az úgynevezett "Pokol", ahol a patak hatalmas sziklák között zubog.
Szeretném, ha eljönnél hozzánk és mindezeket a nevezetességeket megmutathatnám neked.
Üdvözöllek, Bea!
Fábián Beáta, IV. D osztály
Beáta a prezentat pământul natal într-o scrisoare adresată unei prietene imaginare din străinătate.