marți, 1 martie 2011

Un Martisor pentru fiecare doamna sau domnisoara...

Gestul galant al anuntarii primaverii prin oferirea unui martisor e deja socotit de multi ca depasit. Nimic mai fals! Curtoazia baietilor fata de fete este inca apreciata de acestea. S-a dovedit si astazi, cand unii dintre noi au stiut CUM sa ofere un martisor. S-a spus intotdeauna ca nu atat darul conteaza , ci MODUL in care stii sa il oferi. Luna martie este o luna a elegantei tocmai pentru ca ne da ocazia sa oferim cu eleganta si sa primim cu eleganta. Ata alba impletita cu cea rosie, cu toate semnificatiile ei, are acea curatenie, care trebuie respectata atat de cel care o ofera, cat si de cea care o poarta! Este inca un moment al firescului si al bunului gust, care trebuie sa ne conduca in viata de toate zilele!
Iata si cateva lucruri comune despre acest obicei specific romanesc:
Martisorul este strans legat de traditia romaneasca: el nu se intalneste decat in spatiul carpatic si in zonele limitrofe, la romani si la unele populatii invecinate, care l-au preluat de la acestia. Obiceiul este cu mult anterior crestinismului, stand

in legatura cu scenariul ritual al anului nou agrar, celebrat primavara.


Pana in veacul trecut, martisorul se daruia copiilor si tinerilor - fete si baieti deopotriva - de 1 martie, inainte de rasaritul soarelui. Snurul de martisor, format din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, lumina-intuneric, fertilitate-sterilitate.

Snurul era legat la mana, prins in piept si purtat, dupa zone, pana la Macinici, Florii, Paste, Armindeni, sau pana la inflorirea unor pomi fructiferi. Apoi era agatat, ca semn benefic, pe ramurile inflorite de macesi, vita-de-vie, visin, cires, se punea sub closca ori se agata la icoana.

Ziua scoaterii martisorului era marcata de o petrecere numita "bautul martisorului". Cu trecerea timpului, de snurul bicolor s-au legat monede de argint si de aur. In ziua de astazi, de acest snur se atarna obiecte artizanale, intruchipand diferite animale, flori, litere etc. Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia, probabil o veche zeitate agrara, care, ajunsa la varsta senectutii, moare si apoi renaste la echinoctiul de primavara.




Iarna iată s-a sfârşit
Şi zăpada s-a topit!
Din pământ au răsărit
Ghioceii, ce-au vestit
Că la noi în ţară iară
Vine mândra primăvară.           

Este deja o tradiţie ca elevii ( actualmente în clasa a IV-a A) îndrumaţi de înv. Rusu Zita-Kamelia, să ofere cadrelor didactice şi nedidactice din şcoală o felicitare prin care aduc un strop de soare, parfum de floare, urări de bine cu prilejul  zilei de 1 Martie. Aceste felicitări au fost pregătite şi dăruite cu toată sinceritatea şi recunoştinţa faţă munca tuturor celor care fac posibilă desfăşurarea activităţilor instructiv – educative din şcoală.
Primăvara senină să vă inunde sufletele şi speranţa să reînvie!