marți, 22 martie 2011

Március 22: A Víz Világnapja

Földünk felületének több mint hetven százalékát víz borítja, ám ennek alig két százaléka édesvíz. Az elmúlt évtizedek során felismerték az emberek, hogy az édesvíz-készletek kiaknázhatósága és minőségének megőrzése nemzetközi együttműködést igényel. Emiatt született a döntés: legyen március 22. minden évben a víz világnapja!
Víz nélkül a földön nem lehetne élet. Ennek ellenére az ember mégsem tud vigyázni a folyók, a tavak és a tengerek vizére: beleengedi a háztartási és az ipari szennyvizet, beleszórja a szemetet, s hagyja, hogy belemosódjon mindenféle műtrágya és méreg. Ennek eredménye, hogy mára a talajvizet is sikerült megmérgeznünk.
Bolygónkon minden csepp víz óriási körforgás része. Elpárolog, majd csapadék formájában visszahull a vizekbe vagy a szárazföldre, beleszivárog a talajba, ahonnan felszívják és elpárologtatják a növények, vagy forrásként tör felszínre, hogy elpárologjon...
Az emberi szervezet 60-70%-a víz.
Az V.C, a VI.C és VI.D osztály tanulói ebből az alkalomból érdekes és tanulságos projekteket készítettek, amelyekkel szeretnék felhívni a figyelmet a víz fontosságára.