duminică, 13 martie 2011

BÖJT/POSTUL

Böjti tanácsok
Böjtölni reformátusként is lehet! Ehhez nyújt segítséget az alábbi "kiskáté", melynek naponkénti tanácsait láthatjátok a baloldalon.
A böjt értelme: magunkat jobban Isten szolgálatára szánni. Ennek eszköze lehet valamilyen ételtől, élvezeti cikktől (pl. kávé, édesség) való tartózkodás 6 héten keresztül, mert valahányszor magunkhoz akarnánk venni, s mégis lemondunk róla, a magunknak való kedveskedés helyett Istennek ajánljuk figyelmünket és önmagunkat. A böjtnek mindig van célja, tehát elhatározzuk, hogy miért szeretnénk ilyenformán böjtölni. az önmegtagadásnak úgy van értelme, ha nem pusztán önsanyargatás, hanem egyben nyitás is Isten országa felé.
A böjt másik lehetősége, Isten akaratára tudatosan hangolódni az előbbi szempontsor alapján. Ez össze is köthető a fenti böjtformával. Ezekkel arra törekszünk, hogy Istennek kedves életet éljünk: jellemünkben és tetteinkben látszódjék Krisztus.
Az alábbi böjti tanácsok böjtfő vasárnapjától egészen húsvét napjáig nyújtanak számunkra egy-egy útmutatást naponként, hogy hogyan éljünk, mire figyeljünk a böjti időszakban, a vastag betűs mondatok a vasárnapokat, illetve az ünnepnapokat jelzik.
Fodorné Nagy Sarolta
Duminică, 13 martie intrăm în perioada de post. În religia reformată postul nu înseamnă abţinerea de la mâncare, ci a face anumite lucruri în special, a renunţa la anumite activităţi, lucruri. Facem asta ca să putem fii mai atenţi la Dumnezeu, şi ca să-l putem sluji mai bine.