marți, 8 martie 2011

VISSZATEKINTŐ / RETROSPECTIVĂ

A Visszatekintőben folytatjuk I. félévi eseményeink bemutatását.
Az iskolánk "Töklámpás Buli"-járól
Honnan is ered a mi iskolánkban ez a „Töklámpás buli”?
Mint angol tanár illik az angolszász hagyományokat is megismertetni a diákjaimmal. Ennek az egyik kellemes és szórakoztató formája az, ha megtartjuk a népszerűbb, mulatozó jellegű ünnepeket. Ilyen ünnep például a „Halloween”.
A „Halloween” ünnepnek a jellegzetességeit gondolom már mindenki tudja itt mifelénk, mivel eléggé mediatizált. Főleg az amerikaiknak sikerült filmjeik által a földgolyó legkülönbözőbb sarkaiba is eljuttatni, mi több, ünnepelté is tenni. Ez történt nálunk is. Egy elég ellentmondásos helyzet alakult ki minálunk, ami ezt az ünnepet illeti. Nekünk ugyanis van egy maszkabállal járó ünnepünk- éspedig a Farsang, amit sokan valamilyen oknál fogva régimódinak tartanak. Ugyanazok az emberek pedig az ugyancsak maszkabállal járó Halloweent, mivel a tévében is látják és angolul beszélnek róla, nagyon menőnek, korszerűnek élik meg.
Ezekre a tényállásokra próbáltunk reagálni a mi „Töklámpás Buli”-nkkal. Ugyanis a töklámpás faragása az egy olyan jellegzetessége a Halloween ünnepnek, ami nálunk nincs meg a mi ünnepünkben. Ezzel akkor nem csupán a angol-szász népek ünnepkörébe kapcsolódunk be mint idegen nyelv tanárok, hanem gazdagítunk titeket egy olyan ünneplési-vetélkedési formával, amivel a mi ünnepköreinkben nem találkoztok. Mindezt persze annak a fényében, hogy a maszkabáltól sem fosztunk meg titeket, hanem megszervezzük akkor, amikor az minálunk illik- Farsangkor.
Erre az egészre már csak bonuszként jön az, hogy ezzel a faragás-mulatás ünneplési formával tiszteletben tartjuk Krisztus egyházának azon felekezeteiknek ünnepét, akik másnap, november elsején emlékeznek meg családjaik és közösségeik Isten szeretetében elhunyt tagjairól. Ezt az ünnepet- Mindenszentek napját- köznyelven „Világítás”-nak nevezik mifelénk.
Márton Imre Csaba angoltanár
Serbarea Halloween într-un alt stil.