sâmbătă, 19 martie 2011

Revolutia industriala


Pe la sfarsitul secolului al XXVII-lea existau trei tari care detineau puterea economica in Europa, aceste tari fiind ; Anglia, Franta, Germania, iar prima revolutie industriala a avut ca punct de pornire Marea Britanie.In Franta revolutia industriala s-a dezvoltat lent incepand timid in jur de 1830 iar adevarata era industriala incepand abia in 1890.    In Germania inceputul revolutiei a fost pe la 1840-1850.
            In SUA dezvoltarea industriala a inceput la mijlocul secolului al XIX-lea devenind in jurul anului1900 prima tara industriala din lume.           
            Inventia ce marcheaza inceputul revolutiei industriale in Marea Britanie si mai apoi in intreaga Europa este motorul cu aburi.In 1712 Thomas Newcomen a construit motorul cu aburi prevazut cu piston si cilindru, insa in anul1769 James Watt inventaza motorul cu aburi perfectionat care avea un condensator care facea sa se mentina constanta temperatura in cilindrul principal. Deoarece cilindrul nu era incalzit si racit alernativ, pierderile de caldura ale masinii erau relative scazute. De asemenea, masina lui Watt era mai rapida. Aceasta inventie a dus la dezvoltarea mai multor sectoare economice.
            Datorita aparitiei locomotivei cu abur 1814 George Stephenson se dezvolta transportul feroviar, facandu-l mai rapid si mai iefin. Masinile cu abur erau folosite la tiparirea ziarelor care se putea face mai rapid si in numar mai mare. Actionarea masinilor de spalat  se facea cu ajutorul masinilor cu abur in” spalatoriile cu aburi”,iar unele curatatorii aveau aspiratoare cu abur, facandu-le mai moderne. Unii fermieri foloseau energia aburului pentru a ara pamantul.
Masinile cu abur puneau in miscare caruselele. Dar ,in primul rand, masina cu abur a lui  Watt a dus la dezvoltarea industriei textile alaturi de suveica zburatoare a lui John Kay 1733, roata de tors create de James Hargeaves si razboiul de tesut creat in 1789 de Edmund Cartwright.
            Exploatarea carbunilor a fost “combustibilul” acestei revolutii, iar cresterea numarului populatiei a asigurat forta de munca necesara si o piata de desfacere pentru bunurile produse de industrie.O revolutie rapida a mijloacelor de transport a dus la scaderea costurilor de transport a materiilor prime si a produselor finite.
            Producerea textilelor a fost concentrata in mari fabrici, iar, productia de masa a insemnat ieftinirea textilelor; bumbacul castiga teren in fata lanei datorita cresterii cererii de imbracaminte usoara .Pentru ca masinie sa functioneze era nevoie de fier si carbune. Fierul, a fost un simbol important in revolutia industriala, folosit la poduri, vapoare, locomotive, turnul Eiffel din Paris.
            In a doua jumatate a secolului al XIX-lea s-au produs mai multe inventii: becul, fonograful-Thomas Edison, telefonul A.G.Bell, dinamita-Alfred Nobel, automobiul-Carl Benz, cinematograul-Fratii Lumiere, etc.
            A doua revolutie industriala are loc la sfarsitul secolului al XIX-lea datorita descoperirii de noi surse de energie, fapt ce a dus la dezvoltarea unor noi ramuri industriale precum industria electrotehnica, chimica, a automobilelor.        
Putem spune ca revolutia industriala este un proces complex datorita caruia munca manuala este inlocuita de masini. In acest proces muncitorul are doar rol de supraveghere, reglare, alimentare a masinii. Revolutia industriala a avut ca efect cresterea productiei, dezvoltarea oraselor si a stiintei.                                                                
Bibliografie:
  1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Revolu%C8%9Bia_industrial%C4%83
  2. http://referat.clopotel.ro/REVOLUTIA_INDUSTRIALA-10399.html
  3. Edu Istorie
Cosmin Iclanzan, cls. a VII-a A