joi, 19 mai 2011

Negustorul de cuvinte


           Era odată un negustor care călătorea prin multe ţări şi aduna o mulţime de cuvinte pe care le împartăşea şi altor oameni.
          El şi-a ales  câţiva tineri  cărora să le lase moştenire sutele de caiete în care adunase comoara sa. La început i-a ţinut aproape de el şi i-a învaţat ce cuvinte trebuie adunate şi cum să facă pentru a le cumpăra. Mai apoi i-a lasat singuri să hoinărească prin lume, să cumpere şi să vândă fel de fel de cuvinte . Înainte de fiecare Crăciun se întâlneau cu bătrânul şi povesteau despre aventurile prin care au trecut şi oamenii pe care i-au cunoscut.
           Negustorului îi plăcea mereu să-şi amintească de călătoriile sale şi fiecare cuvânt cumpărat de el avea povestea sa. Se gândea mereu la drumul  pe care îl făcuse cândva în Africa şi la copilul sărac de acolo, care nu ştiuse niciodata ce era luxul sau regalitatea, ci doar foametea şi sărăcia. Negustorul i-a dat o pâine şi o farfurie de lapte şi în schimbul lor a cumpărat de la băiat cumplitele cuvinte „durere” şi „singurătate”. A mers apoi în Germania să le vândă şi acolo. Oamenii bogaţi l-au gonit, spunându-i că nu au nevoie de ele şi că nu vor să le înveţe niciodată. Atunci a putut nota în caietele sale încă două lucruri care l-au speriat  tare, fiindcă nu ştia că existau  în lume. Acestea erau „răutatea” oamenilor,”duritatea” şi „indiferenţa” lor.
           Pe elveţieni şi pe belgieni îi învăţă ce înseamnă marea, plaja, pescăruşii, fluxul şi refluxul,dar oamenii de acolo nu-şi prea puteau imagina atâta apă, iar pe egipteni i-a învăţat cum este să ai patru anotimpuri, ce este zăpada, ce sunt ghioceii, rândunelele.Din Australia a cumpărat cuvântul „deşert”, pe care l-a vândut europenilor, iar lanţul continua. Caietele negustorului se umpleau de noi cuvinte care îmbogăţeau lumea.
           Când se întâlnea cu tinerii aleşi de el îi uimea cu poveştile sale, stăteau zile şi nopţi la rând ascultându-se unii pe alţii, fără să simtă foamea sau oboseala.
            Cei care-l cunoscuseră,  începuseră să-l aprecieze din ce în ce mai mult. Cuvintele lui aduceau mari foloase oamenilor care deveneau tot mai buni, tot mai inventivi, tot mai cunoscători ai lucrurilor inventate sau descoperite într-un loc şi răspândit în lume de negustorul de cuvinte  şi de ucenicii lui.
             Astfel toţi au auzit de trenuri, maşini, avioane şi chiar au călătorit cu ele, au auzit de televizoare, calculatoare, cinematografe şi prin ele au putut cunoaşte locuri îndepărtate despre care nici nu ştiau că există. Au aflat că sunt oameni şi copii trişti, singuri, flămânzi, fără case, şi unii dintre ei au încercat să-i ajute pe cei necăjiţi. Cuvinte ca „dreptate”, „justiţie”, „ pedeapsă” i-au făcut  pe cei care furau, loveau, jigneau pe cei din jur să –şi schimbe felul de a se purta, iar cuvinte ca „dor”, „copil”, „lumina”, „Dumnezeu” i-au făcut pe oameni să se iubească puţin mai mult decât înainte.
              Negustorul de cuvinte îmbătrânea cu fiecare zi, dar caietele îi aminteau de toată munca lui din tinereţe. Acum nu se mai putea deplasa atât de uşor şi de aceea îi lăsa doar pe cei mai tineri,care între timp deveniseră maturi, să strânga cuvinte. Comoara lui o lăsase moştenire ucenicilor săi. Era fericit că cineva îi va duce munca mai departe şi lumea nu-l va uita .Nădăjduia chiar că odată se va ajunge pe alte planete şi se vor aduce şi de acolo cuvinte noi.
              Într-o seară, pe la răsăritul lunii, bătrânul îi strânse pe meşterii săi şi le spuse: „Eu am trait destul şi am umblat mult prin lume. Am adunat în caietele mele o mulţime de cuvinte pe care vi le las vouă, să le vindeţi cui au nevoie de ele şi să mai cumpăraţi altele noi. Să duceţi mai departe munca mea şi să n-o părăsiţi niciodată !” Apoi muri.
              Ucenicii îl plânsera toată noaptea . Îl îngropară la rădăcina unui copac şi puseră deasupra unul dintre caietele lui pline de comori. Şi pentru a respecta ultima dorinţă a negustorului,  au continuat să cumpere şi să vândă cuvinte şi au lăsat la rândul lor moştenire  copiilor lor comoara bătrânului şi meseria lui.
Diana Ghira, cls. a V-a A