marți, 17 ianuarie 2012

Curcubeu peste Carpati



În vacanţa de iarnă, s-a desfăşurat la Predeal a III-a ediţie a Proiectului educativ „Curcubeu peste Carpaţi”, iniţiat de profesoarele Angela Olaru (Brăila) şi  Codruţa Băciuţ (Tg. Mureş). Dacă prima ediţie s-a desfăşurat la Tg. Mureş, următoarea la Brăila, de data aceasta elevii din proiect s-au întâlnit la jumătatea distanţei Tg. Mureş – Brăila, respectiv în staţiunea Predeal. Primele două ediţii au avut loc în vacanţele de vară, iar ultima, în vacanţa de iarnă.
Proiectul iniţial s-a îmbogăţit calitativ şi cantitativ prin alăturarea unui grup de elevi din localitatea Urleta, comuna Băneşti, sub coordonarea profesoarei Florentina Dima.
Deşi aflaţi în vacanţă, elevii au avut multiple activităţi. Şi-au petrecut aproape o zi întreagă întrecându-se cu săniile şi schiind pe pârtia de la Clăbucet.
Un impact deosebit a avut asupra elevilor din Brăila şi din Tg. Mureş întâlnirea cu elevii de la şcoala din Băneşti. Aceştia, în costume naţionale specifice ţinutului prahovean, înşiruiţi pe treptele bibliotecii din localitate, ne-au primit cu un „Bine aţi venit” rostit din toată inima, apoi, cu pâine şi sare, conform tradiţiei. Am aflat multe lucruri interesante despre comuna lor, despre cele două şcoli, din Băneşti şi Urleta, despre personalităţi care îşi leagă numele de acele locuri. Aurel Vlaicu, pilotând pasărea de metal, s-a prăbuşit în aval de comuna Băneşti, în încercarea sa de a trece Carpaţii. În memoria lui, s-a ridicat aici un monument, o acvilă cu aripile deschise îndreptate spre  Munţii Carpaţi.
La Urleta s-a născut, la 27 februarie 1925 marele muzician, compozitor, fondatorul şi dirijorul corului „Madrigal”, în memoria căruia am păstrat un moment de reculegere. D-na profesoară Florentina Dima a făcut o frumoasă prezentare a scriitorului Sorin Stoica, născut în Băneşti şi chiar am vizionat un interviu al acestuia, reţinând şi câteva titluri de cărţi scrise de acesta: „Dincolo de frontiere”, „Povestiri mici şi mijlocii”, „ O limbă comună”. Acest scriitor, după ce a debutat la 22 de ani, s-a îmbolnăvit, scrisul devenindu-i, cum afirma, „medicament împotriva bolii”, până la 27 de ani, când s-a stins din viaţă.
A urmat un program artistic susţinut de Ansamblul local „Floare de cireş”, care are deja un palmares în ţară şi străinătate, şi de interpreta de muzică populară Adriana Deuş. Momentul artistic a fost coordonat de d-na prof. Mihaela Tudose.
Apoi, elevi din cele trei şcoli din proiect au recitat poezii din lirica lui Nicolae Băciuţ. A urmat un moment de muzică folk oferit de gazde.
La această bucurie a participat d-na director Isabela Păun şi dl. primar al comunei, Ion Costache Petre. A fost o întâlnire emoţionantă, de neuitat.
Călătoria iniţiatică a mureşenilor şi a brăilenilor a continuat la Câmpina, cu vizitarea Castelului Iulia Hasdeu, ridicat de tatăl ei, scriitorul B. P. Hasdeu drept loc de comunicare dedicat şedinţelor de spiritism.
Un alt obiectiv avut în vedere a fost Muzeul Nicolae Grigorescu.
Frumoase clipe au trăit elevii atunci când au participat la un maraton de lectură, obţinând premii.
La finalul întâlnirii, elevii celor două şcoli au învăţat că prietenia şi colegialitatea, veselia şi seriozitatea, bucuria reîntâlnirii şi tristeţea despărţirii sunt aspecte de viaţă, fac parte din noi şi ne-am întors acasă, mai bogaţi sufleteşte, mai buni, mai fericiţi.
Prof. Codruţa Băciuţ