sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Thomas Edison si becul


               Thomas Edison s-a nascut 1847, in orasul Milano.A urmat doar trei luni de scoala deoarece profesorul il considera inapoiat mintal. El este considerat un genial inventator, care a contribuit la progresul tehnic al intregii umanitati. N-a fost un filosof al stiintei, ci un participant inzestrat, care a inventat becul, gramofonul sau microfonul. El era considerat un “vrajitor” care a realizat “minuni” tehnice precum o masina vorbitoare, lampa electrica in loc de lumanari si un telefon perfectionat. Cea mai originala inventie a fost fonograful, dar cea mai importanta pentru toata lumea a reprezentat-o realizarea becului electric, in anul 1879.
 Inainte ca Edison sa inventeze becul, la Paris se foloseau lampi cu arc electric pentru iluminatul strazilor. La numai doi ani dupa inventia lui Edison in 1881,Werner von Siemens a construit prima fabrica de becuri. In 1882 compania lui a inceput sa produca electricitate pentru casele din New York, si din acel moment electricitatea folosita in scopuri casnice s-a raspandit rapid in toata lumea. Inventia becului sau a lampii cu incandescenta  a fost  precedata de incercari remarcabile. Becul electric a functionat de-a lungul anilor. In 1898, germanul Auer von Welsbach a descoperit faptul ca osmiul, un metal cu temperatura de topire foarte ridicata, constituie un material ideal pentru reproducerea luminii zilei. Soclul baionetă a fost introdus în 1884, iar soculul filetat a caracterizat de la început becul lui Edison.
 In 1905, germanii au introdus filamentul din tantal, iar peste cativa ani pe cel din wolfram.
Edison nu a fost numai inventator, ci si conducator de intreprinderi industriale. Cea mai importanta dintre acestea a dvenit compania “General Electric”.
In 1906 renumitul Imparat al Academiei de Stiinte din Suedia il premiaza pe Edison cu o medalie de aur pentru inventiile sale in fonografie si becul cu incandescenta.
In ultimii ani iluminatul electric s-a dezvoltat, prin aparitia lampii cu halogeni. Becul lui Edison transforma lumina doar 20 % din energia electrica consumata, restul fiind imprastiata sub forma de caldura. Noile becuri emit lumina calda, placuta, obtinuta printr-un adaos de trei coloranti diferiti in stratul luminescent.
Chiar daca nici una din inventiile lui Edison nu a fost de o insemnatate covarsitoare trebuie retinut faptul ca el nu a brevetat un singur dispozitiv, ci peste o mie. Este un motiv pentru care trebuie considerat mai important decat alti inventatori.

Almasan Andreea
Cls. a VII –a B

                            http://www.roportal.ro/articole/thomas-edison-3960.htm
                             http://www.sanatatea.com/art/savanti/4915-thomas-edison-inventator-si-savant.html