miercuri, 25 ianuarie 2012

Leonidas - eroul de laTermopile


              Povestea regelui spartan Leonida si a celor 300 de razboinici care l-au insotit la Termopile a fascinat generatii intregi de oameni, din toate colturile lumii. E o poveste spusa neintrerupt de mai bine de 2000 de ani, despre una dintre cele mai tragice confruntari din istoria omenirii.
            Leonida in limba greaca inseamna  “fiul leului” . Este cel de-al 17-lea rege al Spartei din dinastia Agiad si  a fost unul dintre cei trei fii ai regelui Spartan Anaxandidas II, considerat de mitologia greaca descendent al lui Hercule, gratie fortei si curajului comparabile cu cele ale eroului olimpian.
         Ceea ce l-a facut legendar pe regele Leonida a fost batalia de la Termopile  in care s-a  confruntat cu armata persana formata din aproximativ 5 milioane de soldati condusi de regale Xerxes .
         Avand in vedere numarul mare de persi, Leonida a hotarat sa-i intampine pe acestia in stramtoarea Termopile intrucat intr-un spatiu ingust marea armata persana nu se putea desfasura.Asfel regale spartan Leonida  a plecat cu 6000 de soldati din care 300 erau spartani.
         Batalia de la Termopile a avut loc in luna august sau septembrie a anului 480 i.Hr ,a durat trei zile si a fost  ca un fel de razbunare a persilor care au fost invinsi in prima invazie.
         Pentru a-i putea invinge pe persi, regele spartan si-a asezat cei 300 de soldati din garda lui în strâmtoarea pe unde urma să treacă întreaga armată duşmană. Cei 300 de ostasi spartani ii blocheaza efectiv pe ostasii persani care vin in stramtoare in valuri, val dupa val, pâna ce se umple gura stramtorii de sange si de cadavrele persanilor
            Imparatul Xerxes este ingrozit de pierderile mari ale armatei lui la sfarsitul primei zile, isi vede planurile in ruina si isi frange mainile nestiind ce sa mai faca.
         Pentru a putea învinge, Xerxes a încercat să-l cumpere pe Leonida oferindu-i domnia Greciei, însă acesta a refuzat raspunzându-i că preferă să moară pentru patrie decât să robească. O altă replică celebră a regelui Leonida a fost aceea în care Xerxes i-a cerut să depună armele, iar acesta i-a răspuns “Vino să le iei!”.
         Neavând de ales, perşii au atacat din nou însă au fost respinşi din nou. Când nu mai aveau nicio speranţă, perşii au primit un ajutor nesperat din partea unui trădător grec care le-a arătat o potecă pe unde grecii au putut fi atacaţi prin surprindere.
          La aflarea tradarii si a faptului ca persii vor inconjura tabara elena, majoritatea soldatilor greci au părăsit campul de lupta. Singurii care au rămas sa tina piept perşilor au fost cei 300 de spartanii aveau sa fie spartanii.Desi lupta a fost una de scurta durata, avea sa fie probabil cea mai sangeroasa dintre toate cele de pana atunci. Marcati de ultimul ordin al regelui spartan, acela de a ucide cat mai multi persi inainte de a fi ei insisi ucisi, spartanii aveau sa provoace un adevarat macel in care isi vor pierde viata chiar doi dintre fratii lui Xerxes.
         În memoria acestei lupte, pe locul luptei a fost ridicat un monument pe care se scrie „Trecătorule, dute şi spune Spartei, că noi am murit aici apărând legile ei”

Mădălina  Archiudean, cls. a V-a B