marți, 28 februarie 2012

Badea Gheorghe la Marea Adunare Nationala de la Blaj


                  In primavara anului  1848 circula un zvon prin satele ardelene ca toti satenii care sunt vrednici trebuie sa ajunga la Blaj. Sa faca lucru acesta pentru a-si spune durerile! Printre  sateni  se afla si badea Gheorghe, care era sluga nobilului satului . El se duce acolo pentru a lua parte la Adunarea nationala de la Blaj, pentru a participa la  discutiile problemelor  noastre si ale tarii. Asa ca, isi pune deale gurii in desaga si porneste la drum pe jos. Gheorghe zicea in gandul lui „daca ajung acolo si vom reusii,  o sa ia sfarsit toate umilintele,iobagia si totodata nu o sa mai putem fi desconsiderati ca natie”. Pe drum erau cete, cete de oameni care si ei sustineau spusele lui Gheorghe. Dupa cateva zile ajung langa Blaj pe o campie intinsa, unde erau zeci de mii de oameni care isi doreau acelasi lucru. Din ziua aceea i-a ramas numele Campia Libertatii.
               Aici, oamenii cu carte au intocmit o petitie prin  care sunt exprimate revendicarile romanilor transilvanieni printre ele fiind: dreptul de a folosi limba romana, recunoasterea natiuni romane, independenta bisericii ortodoxe , desfintarea iobagiei cat si a dijmelor fara nici un fel de despagubire , libertatea comerciala,  scoli romanesti , tribunal cu judecati publice,  desfintarea impozitelor,  garda nationala romaneasca comandanta de ofiteri  romani,  constitutie proprie Transilvaniei fara amestecul Ungariei.  La terminarea de citit a petitiuni oameni au scandat “ Noi vrem sa ne unim cu tara “. La auzul acestor vorbe Gheorghe a inceput sa aiba emotii, iar pielea i s-a facut ca de gaina. In  acele cateva zile a aflat ca mai puternica decat natiunea nu este nimic.  Si ca sentimental ca suntem romani poate sa ne innobileze.
                 La intoarcere spre casa, oamenii povesteau si celor intalniti faptele care s-au petrecut acolo.  Ajuns in sat a povestit si el cele vazute,  iar satenii au inteles ca este vremea sa se ridice la lupta si sa isi apere drepturile.
In zilele noastre am trecut si eu pe Campia Libertatii, pentru a putea retrai si eu clipele lui badea Gheorghe strigand din toata inima “ Noi vrem sa ne unim cu tara “, astfel incat sa iau si eu parte indirecta  la acea memorabila adunare, avand pe langa mine busturile marilor pasoptisti . Poate ca ar fi bine sa trecem mai des prin acele locuri cand, in jurul nostru, simtim ca “duhul national ne adoarme cu totul”.
                                                                                      Codarcea Andrada, cls. a VIII-a A