joi, 2 februarie 2012

Iarna


Cand primii fulgi de nea incep sa cada, iar viscolul ingheata drumurile, singurul lucru care reuseste sa ne incalzeasca sufletele este amintirea sarbatorilor de iarna petrecute alaturi de cei dragi.
Vazand fulgii care cad jucausi, nu te poti abtine sa nu iesi afara si sa te joci prin omatul rece si pufos. Copiii cu nasurile inghetate si rosii, infrunta frigul incercand sa dea viata unui om de zapada care, mai apoi, il decoreaza. Altora le place sa mearga la sanius sau la patinoar; altii se joaca cu bulgari de zapada, dar toti se recreeaza.
Natura este acoperita cu o plapuma alba amintindu-ne de Craiasa Zapezii, dar totul pare amortit si fara viata. Soarele palid se arata printer norii cei reci, vantul suiera printer crengile copacilor incaruntiti si lipsiti de vechea lor podoaba si de voiosia ciripitului pasarelelor.
In toiul iernii, magazinele sunt pline de oamenii care se pregatesc sa sarbatoreasca Nasterea Domnului nostrum Iisus Hristos si Anul Nou. Insa prima sarbatoare de iarna pe care copii o asteapta cu nerabdare, sperand sa nu primeasca nuieluse, ci dulciuri, este cea a Sfantului Nicolae. Lantul sarbatorilor continua cu Craciunul, pe care toti asteapta sa-l sarbatoreasca in jurul bradului impodobit, sub care sa fie asezate multe cadouri. Sarbatoarea Nasterii Domnului ne face mai darnici. Cei care au ales sa stea la caldura sobei, primesc colindatorii cu drag, rasplatindu-I cu daruri traditionale sau bani.
Tot in anotimpul iarna, se face trecerea in Noul An. Atunci, oricate greutati ar fi intampinat in anul anterior, fiecare om isi doreste ca Anul Nous a fie mai bun si cu multe impliniri.
Chiar daca gerul aspru incearca sa ne inghete simturile, anotimpul iarna este cel care ne lasa cele mai calde amintiri alaturi de persoanele dragi noua, sic el care ne face sa asteptam cu drag, an de an, revenirea primului ghiocel.
Iarna este cel mai minunat anotimp.
Fulop Andreea, cls. a VII-a B