marți, 28 februarie 2012

Teatrul - o minunatie a Greciei antice


            Teatrul…Loc in care invatatura merge mana in mana cu placerea  .Piesele de tragedie scrise de Eschil sunt probabil cele mai vestite .Iar ”Prometeu inlantuit” este cea mai renumita piesa tragica a lui .
Zece zile pe an se jucau piese de teatru la festivaluri .Limbajul fin si delicat al corpului ii prindeau in transa si ii atrageau pe spectatori .Dar se scriau si comedii ca “ Broastele” si “Pasarile” opera ale lui Aristofan .Aceste piese se jucau o singura data iar fiecare personaj purta cel putin doua masti : una de fericire si una de tristete.
               Toate piesele erau dedicate marelui zeu Dionisos . Din pacate nu toate s-au pastrat, dar cele ale caror texte au supravietuit se mai joaca si astazi, impresionand spectatorii . Mastile erau foarte bine sculptate . De pe skenos pana sus, in cel mai indepartat loc, se auzea orice soapta , orice cuvant .Sala era arhiplina si biletele se plateau .Pentru ca nu toti oamenii din acea vreme puteau sa plateasca un bilet , cei bogati, ca sa devina influenti si ca sa fie respectati, cumparau bilete si le dadeau oamenilor de rand.
               Grecia antica avea cele mai frumoase piese de teatru , iar inspiratia autorilor era infinita . Cu vremea teatrul a devenit o adevarata scoala pentru greci …Iar azi, fara el viata nu ar fi atat de frumoasa!
Casian Petricu-Iuja, cls. a V-a B