duminică, 26 februarie 2012

Fidias si Miron in agora ateniana


Intr-o
             Intr-o dimineata,  sculptorul grec Fidias se duce in agora ateniana, ca si ceilalti barbati. Fidias vrea sa-si prezinte ultima creatie: ,,Hermes cu Dionisos copil’’. Si ce loc mai potrivit pentru a face acest lucru decat agora din Atena, locul de intalnire a tuturor cetatenilor cu gusturi fine?
        Pe majoritatea barbatilor ii intereaza insa in acest moment mai mult politica. Miron, un alt sculptor grec, soseste si el in agora cu lucrarea ,,Discobolul’’. Se intalneste cu  Fidias. Pe langa ei trece un om care le admira operele. El ii sfatuieste pe cei doi sa sculpteze scene din cele doua poeme a lui Homer, Iliada si Odiseea. Miron si Fidias raspund ca pentru a sculpta este nevoie de inspiratie, iar momentan aceasta le-a venit si s-a materializat in sculpturile aduse aici.
        Pericle, unul dinul dintre strategii Atenei, care ii ajutase pe cei doi sculptori, lasa putin politica si se duce pana la Miron si Fidias. Considera sculpturile foarte reusite. “Ele constituie adevarata hrana sufleteasca, iar noi atenienii, neam de ionieni, am stiut intotdeauna sa apreciem arta”.
        Filosoful Socrate, care intarziase in agora, este si el incantat. “ Hermes , cel care transmite vestile zeilor, are grija de copilaria celui mai agreat dintre zei. Fara aceasta grija a prisavului Hermes, copilul Dionisos nu s-ar mai putea infrupta cu atata pofta din strugurii placerilor. Metafora este extraordinara! Cat despre aruncatorul de disc, priviti cat de bine sunt reliefati muschii incordati ai atletului. Fiecare fibra denota hotarare si dorinta de a castiga.”
        Cei doi sunt foarte multumiti si mandri si isi propun sa realizeze sculpturi si mai uimitoare. In cele din urma, Miron si Fidias au ajuns unii dintre cei mai mari sculptori ai antichitatii. Operele lor dainuie si astazi si ne impresioneaza.
Andrei Muth, cls. a V-a B