miercuri, 22 februarie 2012

O zi la teatru in Grecia Antica


Toata lumea se aduna de dimineata sa vina la teatru. Este si cazul  micutului Nicos, caruia ii placeau foarte mult piesele de teatru. Dar mai mult tragediile, fiindca simulau vietile oamenilor si ii ofereau motive de meditatie si invataminte. Piesele create de Eschil, de exemplu, erau apreciate nu doar de oameni de rand, ci si de aristrocrati.       
Astazi la teatru se juca piesa ,,Prometeu inlantuit’’. Toti asteptau cu nerabdare inceperea piesei. Bineinteles ca unii ar fi vrut sa vada o comedie de Aristofan. El s-a facut cunoscut dupa reusitele piese  ,, Broastele’’ si ,,Pasarile’’, prin care scotea in evidenta cu mult umor obiceiuri ale societatii negative, oferindu-le ca un contraexemplu de comportament.
       A inceput spectacolul! Skenos e invaluita in mister. Cea mai mica soapta de pe ea e auzita si sorbita de public. Momentan toti poarta mastile de roluri masculine, dar pe parcurs si le vor schimba cu mastile tragice sau cu rolurile de femei. La piesele de teatru doar barbatii jucau toate rolurile. Intr-un an erau jucate doar 10 piese, de aceea amfiteatrele erau pline.
       La sfarsitul piesei, toti se ridica multumindu-i zeului Dionisos. Fiindca toate pieselese jucau in cinstea lui. Nu intamplator, pentru ca idea de teatru pornise , cu ani in urma, de la serbarile inchinate acestui popular zeu al vinului. Cantecele “tapilor” din procesiunile inchinate lui, au evoluat. Azi ele sunt doar un pretext, piesele fiind extreme de complexe.
      Din toate partile se auzeau laude facute tragediei. Micutul Nicos discuta cu tatal lui. Barbatul, vazandu-l pe Nicos bucuros si atras de arta teatrala se hotari sa-l duca unui artist ca sa-l cunoasca si sa vada cum se lucreaza pentru a da viata personajelor pe skenos. Experienta a fost uimitoare, deoarece, la final, Nicos se ridica in picioare si cu hotarare decreta:
       -O sa ma fac un actor! Am sa joc in tragedii si o sa ma bucur de aplauzele imbietoare ale publicului!
Ilinca Tarnavean, cls. a V-a B