duminică, 5 februarie 2012

Jan van Eyck : "Sotii Arnolfini"


         Aceasta opera este pictata de Jan van Eyck pe lemn si   reprezinta casatoria dintre negustorul italian Giovanni Arnolfilini si Giovanna Cenami.   
       In partea de sus se remarca candelabrul de bronz care  are o lumanarea aprinsa, ea il reprezinta pe Hristos. Pe perete se vede o imagine din oglinda care are pe rama sa scene despre Patimile si Invierea lui Hristos. In interiorul oglinzi se gasesec martorii casatoriei. In susul oglinzii se remarca textul care, tradus , dovedeste ca unul dintre personajele din reflexie este chiar Van Eyck, el însuşi martor la această căsătorie.
    Rochia verde este asociata in mod traditional cu fecunditatea, iar cainele simbolizeaza  fidelitatea in dragoste si in casatorie. Cei doi casatoriti au mainile apropiate in fata oglinzi, acest mic detaliu reprezinta casatoria celor doi si unul dintre martori fiind chiar Jan van Eyck.  Pictorul Jan van Eyck a pictat acest detaliu pentru a ne da seama ca aceasta casatorie este foarte speciala pentru ca a fost oficiata fara un preot doar cu niste martori si voia lui Dumnezeu.
       Pe pervaz se remarca un cos cu fructe : merele care simbolizeaza pacatul original si portocalele care simbolizeaza o iluzie a fecunditati.
  Pictorul a pictat maneca lui Giovanna Cenami cu un complex de culori cu ulei pentru a remarca stralucirea hainei acesteia. Ea apare tinandu-se de pantec nu fiind insarcinata, ci pentu ca este o aluzie a modei de pe vremea aceia. In imagine se remarca si o matura de paie care ii aminteste lui Giovanna Ceami de datoriile ei menajere.
Bibliografie:
Alison Cole, “Arta Renasterii”, Editura “Litera International”, p.20-21

Sorina Ormenisan, cls. a VI-a B