Louis Pasteur s-a nascut
in 1822 pe 27 decembrie in orasul Dole din estul Frantei. Tatal lui a fost
tabacar si sergent-major numit cu Legiunea de Onoare in timpul razboaielor
napoleoniene. In primii ani de scoala , Louis a fost un student mediocru, dar
foarte talentat la desen. Dupa apsolvirea scolii primare din Arbois, unde se
mutase impreuna cu familia , si a scolii secundare din Besancon si-a luat
licenta in stiinte exacte la Colegiul Regal din Besancon.La varsta de 16 ani a
fost trimis la Paris ca sa urmeze cursurile liceului Saint-Louis.In 1840 si-a
dat bacalaureatul , obtinand note bune. In 1941 a incepu sa urmeze cursuri
speciale de matematica. In 1842 a luat bacalaureatul din matematica , cu note
destul de mici.
La
sfarsitul anului 1843 a obtinut premiul intai la fizica la liceul
Saint-Louis.In 1845si-a obtinut masterul in stiinte exacte , apoi diploma de
studii aprofundate in stiintele fizice.In 1847 a luat doctoratul in stiinte
exacte.In 1848 a fost numit profesor de fizica ,apoi la scurt timp, profesor de
chimie la Universitatea din Strasbourg.In 1849 s-a casatorit cu fiica
rectorului , Marie Laurent. In 1854 este numit decan al noii facultati de
stiinte din Lille si profesor de chimie. In timp ce se afla la Lille i s-a
cerut ajutorul la rezolvarea unor probleme in legatura cu fermentarea
alcoolului , incepand de atunci o serie de studii priviind aceasta. Aceasta
munca l-a implicat in abordarea a deiverse probleme practice si economice care
implicau fermentatia.
In 1857, Pasteur a parasit Lille si s-a
intors la Paris unde a fost numit manager si directoe de studii stiintifice la
Scoala Normala Superioara.In acelasi an, a prezentat deovezi experimentale
privid participarea organismelor vii la toate procesele de fermentatie si a
demonstrat ca un anumit organism este asociat cu o anumita fermentatie. Aceste
dovezi au stat la baza teoriei biologice a fermentatiei. Studiile lui Pasteur
priviind fermentatia acidului butiric l-au condus la descoperirea neasteptata a
faptului ca procesul de fermentatie poate fi oprit prin trecerea aerului prin
fluidul aflat in fermentatie, proces cunoscut astazi sub numele de efectul Pasteur .
Pasteur si-a aplicat cu promptitudine
cunostintele despre microbi si fermentatie in industria vinului si a berii din
Franta salvan industriile respective.
In 1863 , la cererea lui Napoleon a
studiat acrirea vinului si a demonstrat ca aceasta era provocata de
microbi.Pentru a o preveni acesta a folosit o procedura simpla: a incalzit
vinul la 50-60 de grade , proces cunoscut acum sub numele de pasteurizare.
A demonstrat ca supa de vita poate fi sterilizata
fierband-o intr-o sticla cu gat de lebada, un gat lung incovoiat ce capteaza
particulele de praf si alti contaminanti
inainte sa ajunga in corpul sticlei dar daca aceasa ar fi fost expusa la aer nu
ar mai fi ramas sterila. Aceasta a rezolvat problema fiziologica privind
originea vietii la momentul respectiv.
In 1862 a fost ales in Academia de Stiinte
, iar in anul uramtor a fost numit profesor de geologie ,fizica si chimie la
Scoala de Arte frumoase. La scurt timp, acesta s-a concentrat pe criza din
industria matasii. A devenit curand expert in cresterea viermilor de matase si
a identificat organismele care au provocat boala acestora. Dupa 5 ani , a
reusit sa salveze industria matasii printr-o metoda care a permis conservarea
coconilor sanatosi si a prevenit contaminarea lor cu organismele care provocau
boala. In aproximativ 2 ani aceasta medota a fost cunoscuta in aproape intreaga
europa si inca se mai foloseste si azi in tarile producatoare de matase.
La inceputul anilor 1870 ,a fost ales
membru asociat al Academiei de Medicina. Societatea medicale nu era deacord
sa-i accepte teoria microbiana a bolilor, deoarece fusese initiata de un
chimist. In uramtorul deceniu a dezvoltat principiul general al vaccinari si a
contribuit la punerea bazelor imunologiei.
Prima descoperire majora a lui Pasteur in
studiul vaccinari a avut loc in 1879 si avea de a face cu o boala numita holera aviara.El a inoculat gainilor
forma atenuata so a demonstrat ca ulterior gainile au respins tulpina complet
virulenta.pasteur a inceput sa investigheze antraxul
in 1879. Acesta a vrut sa aplice principiul vaccinari in cazul acesta.
Pasteur a imunizat 70 de alimale de la ferma , iar experimentul a fost un
succes complet. Pasteur a dezvoltat primul vaccin
antirabic.A decis sa abordeze problema rabiei in 1882 . Prin urmare , mai
degraba neintentionat, in loc sa produca microorganisme vii atenuate , a produs
organisme moarte si a deschis drumul spre dezvoltarea unei a doua clase de
vaccinuri , cunoscute ca vaccinuri
inactivate. Pe 6 iulie Pasteur l-a vaccinat pe Josef Mesister , un baiat de
9 ani care fusese muscat de un caine turbat. Vaccinul a avut atat de mult
succes , incat i-a adus faima si recunoastere. Ulterior sute de victime din
intreaga lume au fost salvate de vaccinul lui Pasteur si a inceput epoca
medicinei preventive.
Sambata , 28 septembrie 1895 , la ora
4 si 40 dupa-amiaza in mijlocul familiei si a colaborantilor sai si-a dat
sufletul.
BIBLIOGRAFIE:
Paula Lavric, cls. a VII-a B