marți, 7 februarie 2012

LOUIS PASTEUR


     Louis Pasteur s-a nascut in 1822 pe 27 decembrie in orasul Dole din estul Frantei. Tatal lui a fost tabacar si sergent-major numit cu Legiunea de Onoare in timpul razboaielor napoleoniene. In primii ani de scoala , Louis a fost un student mediocru, dar foarte talentat la desen. Dupa apsolvirea scolii primare din Arbois, unde se mutase impreuna cu familia , si a scolii secundare din Besancon si-a luat licenta in stiinte exacte la Colegiul Regal din Besancon.La varsta de 16 ani a fost trimis la Paris ca sa urmeze cursurile liceului Saint-Louis.In 1840 si-a dat bacalaureatul , obtinand note bune. In 1941 a incepu sa urmeze cursuri speciale de matematica. In 1842 a luat bacalaureatul din matematica , cu note destul de mici.
      La sfarsitul anului 1843 a obtinut premiul intai la fizica la liceul Saint-Louis.In 1845si-a obtinut masterul in stiinte exacte , apoi diploma de studii aprofundate in stiintele fizice.In 1847 a luat doctoratul in stiinte exacte.In 1848 a fost numit profesor de fizica ,apoi la scurt timp, profesor de chimie la Universitatea din Strasbourg.In 1849 s-a casatorit cu fiica rectorului , Marie Laurent. In 1854 este numit decan al noii facultati de stiinte din Lille si profesor de chimie. In timp ce se afla la Lille i s-a cerut ajutorul la rezolvarea unor probleme in legatura cu fermentarea alcoolului , incepand de atunci o serie de studii priviind aceasta. Aceasta munca l-a implicat in abordarea a deiverse probleme practice si economice care implicau fermentatia.
       In 1857, Pasteur a parasit Lille si s-a intors la Paris unde a fost numit manager si directoe de studii stiintifice la Scoala Normala Superioara.In acelasi an, a prezentat deovezi experimentale privid participarea organismelor vii la toate procesele de fermentatie si a demonstrat ca un anumit organism este asociat cu o anumita fermentatie. Aceste dovezi au stat la baza teoriei biologice a fermentatiei. Studiile lui Pasteur priviind fermentatia acidului butiric l-au condus la descoperirea neasteptata a faptului ca procesul de fermentatie poate fi oprit prin trecerea aerului prin fluidul aflat in fermentatie, proces cunoscut astazi sub numele de efectul Pasteur .
      Pasteur si-a aplicat cu promptitudine cunostintele despre microbi si fermentatie in industria vinului si a berii din Franta salvan industriile respective.
     In 1863 , la cererea lui Napoleon a studiat acrirea vinului si a demonstrat ca aceasta era provocata de microbi.Pentru a o preveni acesta a folosit o procedura simpla: a incalzit vinul la 50-60 de grade , proces cunoscut acum sub numele de pasteurizare.
    A demonstrat ca supa de vita poate fi sterilizata fierband-o intr-o sticla cu gat de lebada, un gat lung incovoiat ce capteaza particulele de praf  si alti contaminanti inainte sa ajunga in corpul sticlei dar daca aceasa ar fi fost expusa la aer nu ar mai fi ramas sterila. Aceasta a rezolvat problema fiziologica privind originea vietii la momentul respectiv.
    In 1862 a fost ales in Academia de Stiinte , iar in anul uramtor a fost numit profesor de geologie ,fizica si chimie la Scoala de Arte frumoase. La scurt timp, acesta s-a concentrat pe criza din industria matasii. A devenit curand expert in cresterea viermilor de matase si a identificat organismele care au provocat boala acestora. Dupa 5 ani , a reusit sa salveze industria matasii printr-o metoda care a permis conservarea coconilor sanatosi si a prevenit contaminarea lor cu organismele care provocau boala. In aproximativ 2 ani aceasta medota a fost cunoscuta in aproape intreaga europa si inca se mai foloseste si azi in tarile producatoare de matase.
        La inceputul anilor 1870 ,a fost ales membru asociat al Academiei de Medicina. Societatea medicale nu era deacord sa-i accepte teoria microbiana a bolilor, deoarece fusese initiata de un chimist. In uramtorul deceniu a dezvoltat principiul general al vaccinari si a contribuit la punerea bazelor imunologiei.
   Prima descoperire majora a lui Pasteur in studiul vaccinari a avut loc in 1879 si avea de a face cu o boala numita holera aviara.El a inoculat gainilor forma atenuata so a demonstrat ca ulterior gainile au respins tulpina complet virulenta.pasteur a inceput sa investigheze antraxul in 1879. Acesta a vrut sa aplice principiul vaccinari in cazul acesta. Pasteur a imunizat 70 de alimale de la ferma , iar experimentul a fost un succes complet. Pasteur a dezvoltat primul vaccin antirabic.A decis sa abordeze problema rabiei in 1882 . Prin urmare , mai degraba neintentionat, in loc sa produca microorganisme vii atenuate , a produs organisme moarte si a deschis drumul spre dezvoltarea unei a doua clase de vaccinuri , cunoscute ca vaccinuri inactivate. Pe 6 iulie Pasteur l-a vaccinat pe Josef Mesister , un baiat de 9 ani care fusese muscat de un caine turbat. Vaccinul a avut atat de mult succes , incat i-a adus faima si recunoastere. Ulterior sute de victime din intreaga lume au fost salvate de vaccinul lui Pasteur si a inceput epoca medicinei preventive.
          Sambata , 28 septembrie 1895 , la ora 4 si 40 dupa-amiaza in mijlocul familiei si a colaborantilor sai si-a dat sufletul.
         BIBLIOGRAFIE:
Paula Lavric, cls. a VII-a B