miercuri, 15 februarie 2012

O lectie din trecut


Lumea îmi spune Vasile şi sunt de prin părţile Prutului. Trăiesc într-un sătuc mic, uitat de Dumnezeu. Anul acesta a fost unul foarte greu, mai ales cu seceta aceasta, care a distrus toate recoltele şi era să murim de foame.
Dar intr-o zi a venit la noi in sat, un străin. Îşi zicea Ştefan şi spunea că este domitorul ţarii. La prima vedere nu puteai spune acest lucru deoarece era imbracat simplu, ca oricare altul, cu o camaşă pe el, cu căciula şi vesta din lână de oaie. El n-a venit singur, ci cu vreo opt-nouă oameni şi fiecare avea câte un sac. Ne uitam miraţi la ei si nu ştiam ce să facem, ce să spunem. Ei ne-au adunat în mijlocul satului, unde Ştefan ne-a vorbit şi ne-a vorbit vreme îndelungată, despre o ameninţare mare, care se apropia repede spre creştinătate şi care ne obligau să renunţăm la credinţa noastra în Dumnezeu. La auzirea acestor cuvinte oamenii se îngroziră, dar îl ascultau pe Ştefan în continuare. Oamenii s-au mai liniştit când ne-a spus ca noi, sătenii, putem ajuta la împiedicarea acestui lucru. La sfârşit ne-au împărţi din bucatele aduse cu ei, în sacii misterioşi. În timp ce mâncam cu poftă acele bunătaţi, ne gândeam ce ar fi mai bine să facem. Astfel ne-am decis să ne alaturăm şi noi luptei, iar fiecare bărbat şi copil în stare să mânuiască o sabie s-au alăturat domnitorului, împotriva turcilor.
Aşa a început drumul nostru spre capitală, spre Baia, un oras frumos, destul de mare, cu oameni învăţaţi si cum se cuvine. Aici am stat o perioadă îndelungată, antrenându-ne şi învăţând tactici de luptă. Într-o zi însă s-a dat alarma generală, iar în frunte cu comandantul am pornit spre locul numit Podul Inalt, langa Vaslui. Acolo ne-am reunit şi cu armata lui Ştefan. Deşi turcii erau câtă iarba şi frunză, ingeniozitatea şi tactica de luptă ale lui Ştefan si ajutorul lui Dumnezeu, am reuşit să câştigam şi să-i alungăm turcii din ţară.
Ştefan cel Mare a găsit în trupu-i mic resursele necesare pentru a ne îmbărbăta şi a ne face să ne unim forţele pentru a ne apăra pământul. Pentru că pământul acesta, dacă e muncit cu sudoare, ne hrăneşte pe noi şi pe copiii noştri. E mostenirea pe care el ne-a lasat-o! De noi depinde sa o aparam!
Crihălmeanu Radu,cls. aVIII-a B