joi, 3 noiembrie 2011

CONTRASTUL VIETII*


       A fost odata… întreaga mea viata porneste pastelata de aici. Amintirile si ele ii urmeaza cursul. Astfel, un nou orizont se creioneaza inainte-mi.
       Stop! Un murmur nedefinit ma tulbura. Sunetul slab perceput de urechea mea se rezuma la deformate latraturi, acompaniate parca de nedescrise cuvinte. Mister! Ma indrept spre fereastra, nutrind cu gandul la dinozauri, zmei, dar pe cand ma uit, nu sunt decat colegii mei.
 Dezamagita, insa resemnata deschid oblonul, adineaori atat de fascinant. In josul geamului se ivesc doi dintre poznasii - putin spus - clasei, mai degraba ai scolii. Unul dintre ei, este Rex (dinozaurus rexus, mai exact, apelativul facand abatere de la distrugerea si nimicirea provocata de animalul in sine). Isi obtinuse numele in urma disparitiei celebrului mar de pe coltul catedrei, zadarnicind astfel aspectul stilistic al clasei. Aceasta porecla i-a revenit ca urmare a conflictului cu furnicile flamanzite, care ciugulesc grabite partea lor de ospat. Trebuie spus ca ora mesei se desfasoara cu program prelungit pentru aceste vietuitoare, incadrandu-se intre orele sapte si nouă, ocrotite fiind de lipsa ,,stomacului sigur nesatisfacut”. Sa nu uitam insa, ca porecla a fost aprobata de consiliul clasei… Si totusi, a fost abandonata datorita capacitatii fenomenale de ,,retinere” a pricinuitului. Precum afirma:,,Totusi!”. Astfel, i-am acordat provizoriu pronumele ,,tu”. Mai apoi, fragmentand, divizand, am atenuat situatia cu
vestitul „Rex”.
Continuand insa… Cel de-al doilea poznas, s-a evidentiat si el prin porecla acordata. La inceput, am acceptat, desi constransi de imboldul manifestat in cuvinte a colegelor noastre, porecla ,,Dragutu’’. Pe parcurs insa, a devenit stanjenitor. Mai ales pentru ca  celorlalti nu li se aduceau asemenea aprecieri, desi asteptate. In consecinta,  am redus la ,,Dutu’’.
Iata astfel, domnule cititor, intitulat ,,critic’’, va readuc catre firul esential al povestirii. Redand mirarea impartasita la sosirea lor neasteptata, am spus:
    - Cum mi-ati ajuns în curte? Vreo tema la matematica (prea curios) sau …v-ati ratacit?
    - Ei, lasa glumele. Coboara jos. Ce zici?
    - Pleonasm.
Si astfel, mi s-au dezvaluit doua priviri incrucisate, cu desavarsire dezorientate. Dar i-am readus curand catre limanul atat de incetosat celor doi:
   - Ia spuneti, de ce ati venit?
   - Daca tot esti curioasa…
   - Am de ales?
   - Nu. Dar pot sa te intreb ceva?
   - Tocmai ai facut-o .
   - Atunci, mai am o intrebare din oficiu. Pot sa ti-o adresez?
   - S-a dus si aceea, am raspuns eu ironica. Dar, oricum, te ascult…
   - Vrei, nu vrei, intrebarea te priveste! Se zvoneste ca in sat a sosit comitetul de evaluare a competentelor elevilor la concursul ,,Cuvinte inrudite “, citi el sacadat de pe palma plina cu siraguri de cuvinte.
    - Nu e o noutate ! Totusi, cu ce scop ati venit ?
    - Am pus ramasag ca vei castiga.
    - Cat?
    - Tot laptele pe o luna!
    - Vai de voi! Dar cornul cui ramane ?
    - Noua.
    - Iau eu jumatate, iar voi pastra si laptele. Eu castig!
    - Peste poate! Nu e targ cinstit! Negociem!
    - Sigur, ,,domnilor”, nu va alarmati. Mai degraba renunt la concurs. Multumiti? Satisfacuti?
    - Dar premiul?
    - Il cedez!
Si astfel, nedumeriti, au cugetat in graba o posibila solutie.
Supusii au grait :
    - Dar cum?! cornul se mananca singur?
    - Depinde…
    - Ai pofta?
    - Nu te refuz! Atunci, intelegi,  ne revedem maine la concurs.
    - Nu ne dezamagi.
    - Mai stii ! Am raspuns vioaie si mandra de intelegerea facuta, lasandu-i pe cei doi în bezna lucie de afara.
Astfel, am inceput sa revad catastiful cu notite, asociind toate elementele posibile pentru acest concurs. Am mancat cu gandul la omonime. M-am trezit cugetand la paronime, iar pe drum fredonand metafore. Ajungand… De departe  i-am zarit pe pretendentii la misteriosul premiu. Necunoscuti, acestia m-au subestimat cu priviri dispretuitoare, derivate totusi din invidie - tactica nereusita.
In fine, concursul incepe.  Suntem somati sa gasim cuvinte formate conform terminatiei structurii precedente: se incepe cu ,,personificare”. Iar eu spun: reguli, contracandidatul meu: liric, iar pretendentul din urma: iconom. Si gata, acesta este eliminat, caci regulile concursului accepta doar cuvinte ce alcatuiesc gramatica limbii romane sau literatura romana. Mai exact, cuvintele cheie ale definitiilor. S-a reinceput de la cuvantul: neologisme, iar eu am continuat cu: metafore, contracandidatul cu: regionalisme. Urmez eu… dar ezit. Atunci, optimista, imi repet in minte: „Eu stiu!”, „Eu pot!”, „Eu voi reusi!”, pastrand astfel speranta victoriei. Nu! Cuvintele ma ocolesc, cautand nu le gasesc. Ei bine, acesta a fost inceputul decaderii. Si nu am castigat!
      Resemnata, mi-am indrumat pasii catre casa. Acolo imi regasesc colegii infuriati si plini de reprosuri. „Merit, merit, merit!” a fost tot ce am putut cugeta. Nimic mai mult…  Toti,  dezamagiti, m-au privit melancolic, cuvintele lor fiind un ecou puternic in orgoliul meu.
      Dar timpul m-a schimbat. Ironia s-a sters din umbra mea, atragand dupa sine egoul cu care eram obisnuita. Si iata cum virtutea si-a făcut loc in mine. Ce contrast! Si totusi nu regret nimic… am devenit un alt eu.
Roxana Farcas, cls. a VIII-a B
*Mentiune la Concursul de poezie si eseu pentru elevi si studenti „Serafim Duicu”