joi, 10 noiembrie 2011

Mongolii


Mongolii  au fost ultimii nomanzi. Ei au venit din Asia Centrală  şi au invadat , călare, oraşele şi satele din Asia şi Europa. Sub conducerea lui Ginghis-han, au cucerit  teritorii care se întindeau din China  până în Europa de rasarit. A fost cel mai mare imperiu din lume deşi nu a durat prea  mult.   
           Încă de la începutul antichitatii şi chiar in evul mediu, pentru civilizaţiile sedentare, popoarele nomande reprezentau un pericol permanent. Au ajuns de pe câmpiile rusesti până în Ungaria, în Arabia şi Africa de Nord pe  cămile, iar de pe stepele euroasiatice călare. Datorită modului lor de viaţă au devenit călăreţi excelenţi, şi  cu mobilitatea lor au devenit duşmani temuţi pentru armatele lente, greoaie ale popoarelor  stabilite în Europa sau în Asia. Deseori  apăreau conflicte deoarece hambarele cu grâne ale oraşelor bogate din Asia Centrală reprezentau o ispita pentru nomazi. În   jefuirea oraşelor  şi în cucerirea unor teritorii tot mai mari, cei mai de temut nomazi erau  mongolii. Trăiau din creşterea oilor, caprelor şi a cailor. Din valorificarea  animalelor obţineau carne, lână, piei, iar din prelucrarea  laptelui  obţineau brânză  şi caşcaval. Băutura  naţională a devenit kumis-ul, laptele de cal fermentat. Se organizau în ginţi şi în triburi, nobilii alegeau conducatorul. Această situaţie a fost schimbată de Temujin, fiul unui cap de ginte, al cărui tată fusese ucis în copilăria băiatului. Tinereţea  vitregă i-a  format un caracter nemilos. Pe rând s-a răfuit cu toţi rivalii, a unit triburile, a reorganizat societatea mongolă, bazându-se  pe o armată puternică, disciplinată şi devotată cu ajutorul căreia şi-a  consolidat  puterea. În 1206 şi-a luat numele de Ginghis-han.            
             Conducatorii  mongoli  nu  porneau  niciodată  o bătălie  fără să cerceteze  mai  întâi  poziţiile  inamicilor  şi  fără  să  decidă care  este cel mai bun mod de atac. Mongolii  erau  călăreţi  foarte buni. Fiecare bărbat deţinea  patru sau cinci  cai, prinşi şi domesticiţi. Cel mai bun cal al unui războinic era îngropat alături de stăpânul lui. Un războinic era înarmat cu suliţa şi cu o sabie curbă, dar cea mai buna armă a sa  era arcul. Cu acesta  putea lovi ţinta de la 300 de metri.
              În următorii 20 de ani Ginghis-han  a dovedit  că  îşi merită numele. În  urma prăpădului mongol  unele teritorii şi-au revenit doar după mai multe secole.
                După moartea lui Ginghis-han,imperiul mongol a fost împărţit între cei patru fii ai săi. Unul dintre aceştia , Ogodai, a devenit mare han. Mongolii  s-au  îndreptat  spre  Rusia  şi Ungaria, pe care le-au distrus, şi ar fi cucerit toată Europa însă Ogodai a murit şi fraţii săi  s-au certat în legătură cu succesiunea. Cucerirea Chinei a fost dusă la sfârşit de hanul Kubilai. Fratele marelui han, Hűlegű, a  invadat vestul Asiei. A cucerit Bagdadul  şi l-a ucis pe calif. Dar în 1260 o mare armată de mameluci  i-a înfrant  pe mongoli. În 1300, imperiul s-a destrămat în patru  hanate.                 Nepotul lui Ginghis-han, Kubilai,a devenit primul împărat al dinastiei mongole din China. Hanul Kubilai, a fost un conducător înţelept. A păstrat obiceiurile chineze , a susţinut budismul şi a încurajat comerţul. Dar nu a avut niciodată încredere în înalţii demnitari chinezi. El a încercat să invadeze Japonia, dar a eşuat datorită unui tsunami, în care corabiile sale s-au scufundat.
                 Hüleghü a devenit renumit prin înfiinţarea dinastiei Ilhanida sub dominaţia careia a apărut  cultura   persană şi pe alte teritorii s-au format  state  mongole  puternice, ca de exemplu Hoarda de Aur  care se întindea din sudul  Rusiei prin Siberia  occidentală  până  în  Asia  Centrală.
                 Invaziile din  Asia şi Europa au avut  foarte  puţine  urmări durabile .Limba  lor nu a supravieţuit  decât  pe  teritoriul  Mongoliei.
                 Cuceririle mongole au continuat si în vremea lui Timur Lenk. El a fost un mare conducător  militar renumit prin cruzime. Dar nu era un bun administrator şi nici nu a creat un imperiu. A cucerit vestul Asiei şi a distrus  Hanatul Hoardei de Aur. A invadat  India  şi a murit în timp ce încerca sa cucereasca  China.
                 Cuceritorii mongoli au redeschis vechile rute comerciale între Europa  şi  Orient. Câţiva  negustori  italieni au pornit pe Drumul Mătasii şi au ajuns în China. Printe ei se afla un tânăr pe nume Marco Polo. El a activat  şi în slujba lui Kubilai-han. Prin  calatoriile lui Marco Polo şi ale altor călători  au pătruns  în Europa  mărfuri  şi  idei de importanţă vitală din punct  de vedere al dezvoltării civilizetaţiei. 
Bibliografie:
         Neil Grant, Istoria Lumii pentru copii, editura Corint, Bucuresti, pag. 66-67
         ***, Arborele Lumii, Mongolii, pag. 77-78
         http://www.referat.ro
Larisa Dobrin, cls. a VI-a A