marți, 15 noiembrie 2011

Egiptul antic - o civilizatie legendara


Civilizatia Egiptului antic era o lume inchisa, iar  relatiile comerciale externe cu alte tari nu au fost prea mari si campaniile militare putine. Astfel au fost mai putine idei pentru dezvoltarea Egiptului si contacte culturale si influente mai rare de la alte popoare.
Alimentatia
Principalele alimente ale egiptenilor erau painea si faina. Acestia mancau carne de crocodil (daca credem ce a spus Herodot). Taranii mancau mult peste desi era considerat un aliment diavolesc. Mancau si radacini de lotus si anumite parti din tulpina de bambus.
Carne de porc mancau o data pe luna pentru ca era considerata si aceasta un aliment diavolesc. Nu era voie sa se taie vaca si berbecul pentru ca erau animale sacre.
Preotii nu aveau voie sa manance deloc carne de porc, peste, sare, ceapa si usturoi . Carnea de vita si de oaie era rezervata celor bogati.
Imbracamintea
Imbracamintea lor era sumara si nu se considera o indecenta sa porti haine aproape transparente sau sa lasi un san dezgolit. Hainele colorate erau sacre. Incaltamintea lor era confectionata din impletirea vegetala. Preotii erau incaltati cu sandale confectionate din papirus. Toti oamenii purtau bijuterii indiferent de sex.
Tinerii
In Egipt baietii se casatoreau de la 15 ani iar fetele de la 12-13 ani. Tinerilor li se acordau mai multa libertate de initiativa.
 Grecii antici au fost surprinsi de numarul de copii foarte mare pentru ca nu exista barbarul obicei de a se abandona copii nedoriti de parinti din Grecia. Copiii erau alaptati pana la 3 ani. Pe la 7 ani, cand copiii nu erau jenati umblau goi. Isi ajutau parintii si invatau mestesugurile lor de exemplu : fiul de olar invata olaritul. Existau scoli, dar acestea erau rezervate copiilor de nobili. Femeia era numita “stapana casei”.
Piramida lui Keops (piramida lui Gizeh) este o minune din cele 7 a Lumii Antice.Se afla langa capitala Egiptului, Cairo. Aceasta se afla langa piramida lui Kefren si a lui Mikerinos. Herodot spune ca egiptenii au lucrat in echipe la ea, echipe de cate 100.000 oameni. Au lucrat la piramida 20 de ani si s-a ajuns la 8.000.000 de lucratori pentru ca echipele erau schimbate o data la 3 luni. Doar constructia drumului transporturilor a durat 10 ani. A fost construita din 2.000.000 de blocuri de piatra care cantareau 2 tone. Piramida a fost construita cu mare precizie si cu greu incapea o foaie de hartie intre blocuri. Aceasta a avut o inaltime de 145,75 m, a fost acoperita de blocuri de calcar pe care arhitectii au inscriptionat metodele lor de munca doar ca acestea s-au sters.
Cei care au construit piramida aveau deosebite cunostinte de matematica si de astronomie. Piramida este situata exact pe paralela de 35 grade – paralela care desparte pamantul de uscat in proportii egale. Distanta de la Pamant la Soare este de (90 milioane de mile engleze) este cat un milliard de piramide ale lui Keops. Fiecare fata a piramidei este orientate spre un punct cardinal. Unitatea de masura ideala este cotul (utilizat de constructorii piramidei) si nu metrul deoarece este a 10 milioana parte din raza polara a Pamantului. O latura a bazei piramidei are 365 coti si aproape un sfert adica exact zilele dintr-un an. Meridianul care trece prin varful piramidei imparte Delta Nilului cu arii egale (fiecare cu un unghi la centru de 45 grade. Acesta este meridianul ideal pentru ca traverseaza celelalte continente si imparte intregul uscat de pe glob in 2 parti egale. Diagonalele prelungite ale piramidei trec prin inimile tuturor continentelor. Cele 2 diagonale ale patratului bazei piramidei, prelungiundu-se spre NE si NV coincide cu limita rasariteana sic ea apuseana a Deltei Nilului.
Dreptul egiptean
Civilizatia egipteana are 5.000 ani iar istoria acesteia are o durata pe care nu o putem determina. Dreptul egiptean a avut un rol hotarator pentru cel greco-roman. Personalitatiile grecesti au invatat la scoli egiptene iar majoritatea autorilor au scris despre institutiile Egiptului.
In Egipt, daca un om era talharit cel care era in zona lui trebuia sa-l ajute iar in caz contrar, era pedepsit cu moartea sau primea un anumit numar de bate si era lipsit de mancare 3 zile. Cei ce aduceau acuzatii mincinoase erau pedepsiti cu moartea.
Era o lege in Egipt in care daca un criminal ucidea un om, nu se tinea cont de avere ci de intentie. Egiptenii care isi ucisera copiii erau pedepsiti prin a tine in brate cadavrul copilului timp de 3 zile si 3 nopti sub paza garzii.
Copilul ce isi ucidea sau blestema parintii era pedepsit cu moartea – era ars de viu pe un rug de maracini. Daca o femeie gravida facea nelegiuiri era pedepsita dupa ce se nastea copilul pentru ca nu era correct sa sufere copilul din cauza mamei.
Spionului ce dezvaluia dusmanilor planurile secrete i se taiau limba. Falsificatorilor de bani si cei care contrafaceau sigilii si acte li se taiau mainile. Pentru adulter barbatul primia o mie de lovituri de nuia si femeiilor li se taiau nasul.
In Egipt, regele era considerat seful suprem al justitiei ca si al armatei, avea dreptul de a condamna si gratia.
Stilul de viata
Herodot spunea ,,Nicaieri in afara de Egipt si Libia nu se gaseau oameni mai sanatosi si cu un temperament mai placut’’. Aceste avantaje pot fi puse pe seama climatului. Egiptenii traiau mai mult in aer liber in gradini, curti si pe veranda acoperisului. Se foloseau mult de farduri iar, pe caldura isi radeau parul si barba. Preotii se epilau pe tot corpul. Perucile aparau capul de arsita si erau inlocuite de bucati de stofa grea. Purtau si barbi artificiale. Acestia incaltau sandale de papirus, iar cand soseau, oaspetii le scoteau in semn de respect si salutau stapanul si stapana caseisi erau inconjurati imediat de sclave goale care turnau vin si ofereau fructe.
Iubeau distractia. Muzicienii si dansatoarele formau o breasla platita. Muzica s-a perfectionat foarte mult in lumea antica. Inceperea ospatului intrerupea conversatia, iar ei mancau cu degetele toti din acelasi platou. Dupa masa era plimbat prin sala un sicriu cu o papusa de lemn care imita perfect un mort. Aceasta insemna: ,,Distreaza-te caci asa vei ajunge si tu’’
Ideea mortii la egipteni nu era respingatoare. Unii gaseau chiar placut sa pastreze mumiile parintilor morti timp de cateva luni, la un ospat i se putea da locul de onoare la masa.
Dupa mancare urmau: muzica, dansul, pantomima, glumele bufonilor, intrecerile intre luptatori, jongleriile. Jucau sah si dame  copii aveau jucarii: papusi, animale, unelte de bucatarie si gradinarit in miniatura.
 Bibliografie:
·         Ovidiu Dramba , Istoria Culturii si Civilizatiei” - vol.I, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti 1984, pag. 109, pag. 131-135
·         Gustave Le Bon , „Egiptul, adevar si legenda”, Editura Prietenii Cartii, Bucuresti, anul 2000, pag. 106 – 114, pag. 115 - 130
Alexandru Nechifor, cls. a V-a A