sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Dragoş-Vodă, primul descălecător maramureşan (1352-1353)


O problema mai controversata din istografia noastra ,,descalecatul” lui Dragos in Moldova. El fiind primul descalecator maramuresan despre care sunt documente cum ca el ar fii pus numele de Moldova statului inveciat.
De aceasta este legată una dintre cele mai frumoase legende ale românilor. Ea vorbind despre vânatoarea pe care a organizat-o si desfăşurat-o Dragoş prin codrii seculari din nordul Moldovei pentru a răpune bourul (zimbrul) sălbatic şi fioroşi al acestor ţinuturi. Este insoţit şi de caţeluşa Molda, agripă, dar care este insângerată şi răpusă de bour. Dragos văzând toate aceste locuri desfătate, intemeiază statul numit Moldova.
Legenda transpusă in realitatea istorică ne conduce la interpretarea potrivit căreia acţiunea de întemeiere parcurge prima etapa (1352-1353) al cărei protagonist este Dragoş-Vodă. Istoriceşte, legendara vânatoare este strans legată de lupta impotriva tătarilor. Vânătoarea ar putea fi, de fapt, o expediţie organizată, in cadrul cărei Dragoş s-a situat  in fruntea cetelor de maramureşeni, iar bourul rapus, sa-ntemeieze triumful asupra tatarilor. Dar in lupta aceasta era interest si regele Ungariei, Ludovic de Anjou, deoarece şi Ungaria era amenţată de ţinuturile românilor, Ludovic de Anjou, deoarece şi Ungaria era ameninţată de tătari. Pe langa politica de expansiune maghiara inspre tinuturile romanilor, Ludovic vedea in Moldova (in sensul de tinuturile rasaritene pe care locuiau romanii) o pozitie strategic inaintata impotriva tatarilor.
Intamplarile s-au putut petrece in felul urmator: Dragos si cetele sale din Maramures au trecut muntii la est de Carpati, unde traiau tot frati romani. Acestia s-au alaturat voievodului lui Dragos si cetelor sale si gonindui impreuna pe tatari, punand bazele unui statulet in valea raului Moldova. Dragos va accepta suzeranitatea regelui Ungariei, starea de vasalitate, nu scade insa cu nimic meritul lui Dragos, care reprezinta elementul de continuitate romaneasca in statuletul intemeiat de el. Este vorba despre un tinut intis pe un ses larg, cuprinzand numeroase sate de romani (acele obsti satesti care reprezinta in istoria romanilor factorul de traditie si continuitate de la antichitate la evul mediu si epoca moderna) si cateva asezari orasesti in frunte cu Baia, capital acestui statulet romanesc fundat de Dragos si pe care il numim ,,Moldova Mica”. Termenul  sugereaza teritoriul totsi redus al acestui statulet, in afara caruia ramaneau inca destule teitorii locuite de romani, care asteptau sa fie unite cu ,,tara”. Aceasta nu inseamna ca Dragos nu s-a gandit la o actiune posibila care sa duca la sporirea teritoriului de la Carpati la Nistru. Cat priveste legenda. Ea prezinta diverse variante.
            Iata o varianta (a anului 1359-anul in care isi incepe Grigore Ureche cronica): porneste Dragos Voda de Maramures la vanat. Intalnind un bour, il goneste cu cainii (deci nu numai catelusa Molda) pana pe malurile Molovei ,  unde il ucide sub o rachita. Apoi sarbatoreste victoria asezandu-se la ospat cu boieri si capitanii sai de oaste. Deci vanatoarea poate capata si chipul unei expeditii organizate. Dragos se indargoseste de aceste locuri si intemeiaza un stat. el hotaraste ca peceterea statului sa fie capul de bour, de aceea locul unde a fost rapusa fiara se numeste ,,Boureni”. Apa s-a chemat Moldova, de la numele catelusei Molda, care n-ar fi fost rapusa de bour, ci a pierit din cauza oboselii. Alte informatii spun ca numele de ,,Moldova” vine de la molid, coniferul ce creste mai mult prin acele parti.                                                                                  Dar firul legendelor le raspunde prin logica prof. Constantin C. Giurescu : ,,Aceasta-i legenda! Ea cuprinde totusi si un fond de adevar: venirea lui Dragos din Maramures. Ca intemeierea s-a faciut in urma unei vanatori, ca numele Moldovei se trege din acel al legendarei Molda, precum si explicatia stemei statului, acestea sunt explicate mai tarziu pe baza unor fapte existente, au deci un character etiologic si unul de certitudine.”                                                               In ambele variante, reiese pe plan istoric ca Dragos a pornit vanatoarea sau expeditia militara din propria initiative si dupa intemeierea statului ar fi devenit vasalul regelui Ungariei             Din izvoare reiese ca regele Ludovic ar fi organizat mai multe expeditii impotriva tatarilor. La cea din 1343 sau 1345 participa si romanii Maramureseni condusi de Dragos. In aprilie 1352, regele porneste o noua expeditie, in urma careia lua in stapanire tinuturile de la est de munti, cu vaile Siretului si Prutului si cu afluentii lui, unde a organizat in acel an o marca (tinut de margine si de aparare al regelui).  Cu conducerea marcii a fost insarcinat voievodul romanilor din Maramures, Dragos-Voda. Din acest elemente reiese pe plan istoric situatia realitatii istorice, fiindca Moldova era intemeiata, dar nu pe toata intinderea ei, ci doar pe o parte si acest stat nu era neatarnat, ci depindea de regele Ungariei in acesta prima faza al lui.                     
 Biblografie:
Petru Demetru Popescu, ..Istoria neamului romanesc - Intemeietorii”, editura LUCMAN, Bucuresti, 2005, pag.202-203
Marin Matei Popescu, ,,100 de personalitati din evul mediu romanesc”. Editura Ion Creanga, Bucuresti, 1981, pag . 71-72
Beatrice German, cls. a VIII-a A