marți, 15 noiembrie 2011

Roman I , domnul Moldovei


            Frate cu Petru Ia urmat la tronul Moldovei chiar dupa moartea acestuia, preluandu-l intre anii 1391-1394.
            Ca si Petru I, Roman presteaza juramant in 5 ianuarie 1393 lui Vladislav II Iagello, mai apoi incalcandu-si insa juramantul. In anul 1393, Teodor Koriatovici iese la lupta impotriva lui Vladislav II ,dorind cetatea Kamenita si teritoriul incinjurator. Roman este de partea lui Teodor.Sunt invinsi la Bratzlaw siTeodor fuge in Ungaria.
            Pe plan intern in schimb, Roman incheie procesul de extindere a Moldovei “de la munte pana la mare”, faptul reiese din documentele ramase de la Roman I se remarca prin titulatura pe care o folosea: “Marele si singur stapanitor, din mila lui Dumnezeu domn, Io Roman voievod stapanind Tara Moldoveide la munte, pana la mare”. Acest document ne indica faptul ca procesul de unificare al cnezatelor de pe teritoriul Moldovei era incheiat si insistenta folosirii ei in acte dovedeste ca unificarea a fost facuta de Roman I.
            Un act important este si construirea orasului Roman, ce poarta numele domnitorului. Asezarea era mult mai veche ,ca si Baia, Siretul si Hotinul.
            Roman este asezat in randul ctitorilor din cauza reconstituirii cetatii locale de lemn si pamant distrusa de apele Moldovei.
            Unul dintre cele mai vechi documente din Moldova esteUricul lui Roman I (1392) prin care voievodul impreuna cu fii sai Alexandru si Bogdan, daruiesc lui vanus Viteazul trei sate pe Siret, fiind pastrat la Directia Arhivelor Nationale Istorice Centrale din Bucuresti si este redactat in limba slavona si sigilat.
            La moartea lui Roman (1394) , tronul a fost ocupat de Stefan I, fiul mai mare al acestuia, conform principiulului primogeniturii. Insa unii istorici sustinca Stefan era frate cu Petru si
Roman si atunci se aplica principiul agnatilor.Roman este inmormantat la necropola Bogdanestilor de la Radauti.
Vadim Fintanari, cls. a VIII-a A