vineri, 18 noiembrie 2011

Crestinismul


Crestinismul este o religie universala , cu o vechime de doua mi de ani , construita pe teritoriul lui Iisus Christos , ca fiind un mesager al lui Dumnezeu , trimis pe pamant pentru pacatul original a cuplului Adam si Eva , precum si a mantuirii omenirii . Crestinismul a aparut mai intai in sec d.Hr. in Palestina si acceptat de unii evrei din comunitați evreiesti dispersate ca urmare a distrugerii Ierusalimului și alungării populației de Nabucodonosor II, regele Babilonului.
Pana in vremea imparatului Nero noua religie este confundata cu cea iudaica in sanul careia luase nastere . Din acest moment crestinismului i se retrag privilegiile religioase si juridice acordate Iudaismului .
Noua religie se raspandeste in Egipt , Siria , Fenicia , Asia Mica iar apoi in Africa de Nord si numai foarte rar in provinciile europene .
La Roma , Constantin cel Mare desfiinteaza unitatea de infanterie egala cu a zecea parte dintr-o legiune a politicii favorabila crestinilor . In urma acesteia Constantin cel Mare si Lcinius de la Mediolanum pronunta “ Edictul de la Milano “ , prin care crestinismul devine o religie egala in drepturi cu celelalte culte din stat .
Dupa 320 d.Hr. , in conditiile adancirii contradictiilor dintre cei doi imparati ,Licinius care e sprijinit de cercurile pagane din Orient , initiaza o politica anticrestina in timp ce Constantin cel Mare se apropie tot mai mult de pozitiile bisericii crestine .
Dupa moartea lui Licidius la Thessaloniki care se afla in Grecia imperiul este reunificat si supus autoritatii unui unic imparat , o situatie nemai intalnita din 285 d.Hr. . Constantin cel Mare , abandoneaza politeismul tetrarhiei in favoarea crestinismului , care devine fundamentul ideologic al monarhiei politice .
Pe planul religios , Constantin cel Mare intervine in conflictele cristologice luand pozitie impotriva grupului de credinciosi de comunitatea religioasa careia ii apartine si credinta religioasa care ia nastere in sanul unei biserici , abatandu-se de la dogmele consacrate si care este condamnata de biserica , important factor de sprijin al statului .
In 325 d.Hr are loc la Niceea , o chemare din initiativa lui Constantin cel Mare , primul consiliu asupra bisericii crestine , care pune bazele expunerii sistematica a religiei si un superior a unei catedrale unor noi religii . Constantin moare la Nicomedia , in drum spre granita de la rasarit a imperiului , unde izbucnise un nou razboi cu Imperiul Sasanid pe data de 22 mai 337 . Pe patul de moarte este botezat in religia crestina de catre episcopul Eusebios.
In 392 imparatul Teodosiu I interzice toate cultele pagane , creand crestinismul ca unica religie a Imperiului Roman .
Biserica crestina este o institutie concreta , cu statul juridic si cu istorie politica . Ea se considera trupul mistic a lui Iisus Christos si isi asuma sarcina de a propaga invatatura acestuia , ca intemeietorul al ei , in acest cadru , afirma a avea un rol matern si pedagogic fata de credinciosi .

Bibliografie :
Diarmaid MacCulloch ,“ Istoria crestinismului “,Editura Polirom ,Bucuresti, 2011,pag. 152 , 181 , 225 , 273 , 389

Alina Popovici, cls. a VIII-a A