duminică, 6 noiembrie 2011

Michelangelo : "Cupidon adormit"


Michelangelo s-a nascut la 6 martie 1475, la Capresse, provincia Arezzo. Tatal sau, Ludovic di Leonardo Buonarroti Simoni era pe vremea aceea primarul locului si al orasului vecin, Chiusa. Micul Michelangelo a fost abandonat in Settignato. A fost alaptat de o femeie care era fiica si sotie de pietrari. Chiar de la cea care il alaptase, acesta afirma mai apoi, ca a supt, odata cu laptele si arta de a sculpta.
In realitate, Michelangelo imbratiseaza cariera de artist importiva vointei tatlui sau. Unii considera ca primul desen al artistului ar fi acela care infatiseaza o figura masculina, desen gasit in casa familiei Buonarroti din Settignato. Din pacate documentele referitoare la formarea lui Michelangelo ca artist, incepand de la dalta pana la stapanirea deplina a mestesugului, nu exista si, in mod straniu, se pare ca Buonarroti nu a fost inscris la nici un atelier de sculptura. Singura informatie certa in legatura cu sculptura este ca, intre anii 1489-1492, tanarul artist fusese admis la Gradina din San Marco, Florenta(care astazi numai exista).
La 18 februarie, moare la Roma, in casa de langa Forul lui Traian, lasand incomplete opera Pieta Rondanini.

Cupidon adormit

Acestei capodopere a lui Michelangelo i s-a pierdut urma la Mantova, dupa intrare in colectia Isabellei D`este. O copie a statuii “Cupidon Adormit” care se regaseste in prezent in colectia Corsham Court, Wiltshire si se apropie mult de statuia originala a artistului.
Sculptura “Cupidon” a lui Buonarroti, a fost vanduta primului cumparator, cardinalul Riario si marmura a fost ,probabil, supusa unei procedure de invechire pentru ca opera sa para ca provenind din Antichitate. Se pare ca ideea a fost a unui important protector si client florentin al sculptorului Lorenzo di Pierfrancesco de Medici. Pentru Lorenzo di Pierfrancesco, Michelangelo a sculptat si opera “San Giovannino”, astazi pierduta si ea. Cea mai cunoscuta dintre presupusele comenzi ale verisorului Magnificului ramane insa opera “Primavara”,  pictata de Sandro Botticelli.

Bibliografie:
***, “Viata si opera lui Michelangelo”, Editura “Adevarul”, Bucuresti, pag. 7-9, 36.