Sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos Crăciunul, reprezintă pentru poporul român crestin ortodox un prilej de mare bucurie. După postul Crăciunului, perioadă de înfrânare atât trupească cât si spirituală, dezlegare la mâncare de dulce aduce după sine numeroase obiceiuri și un potpuriu de preparate din carne de porc si dulciuri de sărbătoare. Tăierea porcului se face în ziua de Ignat. Din carne de porc, pentru praznicul Crăciunului, se prepară slănină, cârnați, cartaboși, tobă, sarmale, friptură de porc, ciorbă de oase. Dulciurile care sfârșesc masa de sărbătoare, sau cu care sunt omeniti oaspetii care calcă pragul casei si colindătorii sunt: cozonacul, placinta si lipiile. Toate aceste preparate prezintă diversificări în funcție de zona etnografica si sunt însoțite de băuturi specifice fiecărei zone: tuică, palincă, diverse vinuri.
Ingrediente
~1 kg faina
~100 g margarina
~2 oua
~putina drojdie
~2 linguri zahar
~nuca
~putin lapte
Mod de preparare
Drojdia trebuie sa fie inmuiata in lapte, zahar si o lingura de faina. Din faina, un galbenus de ou, margarina, zahar si drojdie se face un aluat moale.
Se imparte in 4 bucati si se lasa deoparte pentru o jumatate de ora.
Se intind si se umplu cu o compozitie din nuca. Se lasa la rece acoperite cu un prosop pana a doua zi.
A doua zi se ung cu albusul batut spuma cu putin zahar.
Se pun in forme si se coc la cuptor.
Sarmalute
~1 kg de carne tocata
~o ceapa mare
~mana mare de orez
~sare
~piper
~cimbru
~foi de varza
~200 g costita afumata
~o cutie de 800g rosii in bullion
Mod de preparare
Carnea tocata trebuie sa fie de porc, pulpa cu foarte putina grasime si in nici un caz amestecata cu vita. Orientativ, la 1 kg de carne tocata punem o ceapa mare taiata cubulete fine, o mana mare de orez spalat, sare, piper si cimbru. Se poate pune si o lingura-doua de bulion in carne. Varza murata se spala cu apa rece si daca e prea sarata se poate opari cu apa clocotita. Se aleg foile de varza, sa nu fie rupte si se “impacheteaza” sarmalutele in marimea dorita.
In oala in care le fierbem punem pe fundul ei varza tocata, apoi un strat de sunculita afumata sau costita sau sorici, apoi un rand de sarmale, iar costita si tot asa pana terminam sarmalele. Deasupra punem iar un strat de varza tocata, foi de dafin, cimbru, le acoperim cu apa si le bagam la cuptor, la foc potrivit. Cand sunt aproape facute turnam peste ele o cutie de 800g de rosii in bulion (taiate cubulete mici sau zdrobite la robot) si mai lasam la rumenit si la scazut. Cel mai bine e sa gustam din cand in cand cate o sarmaluta, sa vedem daca sunt fierte :))
PS.:cele mai bune sarmalute de Craciun le mancati la Bia Manta.Multumim mamei ei!