duminică, 19 decembrie 2010

Fernando Magellan


Înainte de secolul al XVI-lea, nimeni nu navigase in jurul lumii. Apoi, navigatorul portughey Fernando Magellan şi marinarul englez Francis Drake au pornit amândoi ezpediţii care au realizat această remarcabilă faptă. Însă motivul lor nu a fost gloria, ci bogăţiile ce puteau fi câştigate prin găsirea unei căi mai bune spre Orient.
Când a părăsit Portugalia, în 1519, cu 5 nave şi 260 de oameni, Fernando Magellan nu bănuia importanţa istorică a călătoriei sale. Asta deoarece, iniţial, Magellan nu a inteniţionat să navigheze în jurul lumii. Şi, după cum i-a fost soarta, Magellan nu a ajuns decât în Filipine. Însă una dintre navele sale, cu un echipaj de 18 oameni, comandată de Sebastian de Elcano, a continuat fară el, terminând călătoria în anul 1522.
La începutul lui aprilie 1521, Magellan a ajuns în insula Cebu din Filipine. Conducătorul insulei era prietenos. El s-a convertit la creştinim şi i-a dat lui Magellan daruri pentru regele Spaniei, care finanţase expediţia. Însă regele insulei învecinate, Mactan, nu a  vrut să plătescă tribut, deci Magellan s-a luptat cu el şi cu locuitorii insulei. Magellan a fost omorât de războinicii indigeni din Mactan pe 27 aprilie 1521.
În timpul călătoriei sale, Magellan şi oamenii lui au petrecut o iarnă extrem de friguroasă şi de furtunoasă în Oceanul Atlantic de Sud. Apele îngheţate loveau navele. Apoi, Magellan a navigat printr-un canalmaritim dintre capătul sudic al Americii de Sud şi insula Ţării de Foc- canal numit azi Steâmtoarea Magellan. După aceea a ajuns în alte ape, mult mai liniştite şi mai calme. Magellan a numit acest nou ocean “Pacific”, ce înseamnă paşnic.
Antonio Pigaffetto, referindu-se la luptă, declară că :”...din pricina atâtor suliţe şi pietre câte aruncau asupra-ne, nu puturăm să ţinem piept”. Magellan a fost lovit la obraz de o suliţă de trestie şi rănit la braţ. Făptaşul a fost ucis de Magellan. Neputând scoate sabia din teacă decât pe jumătate, un băştinaş îi înfige un pumnal în piciorul stâng. Cade cu faţa în jos, fiind ucis de localnici. Prin jertfa sa, a dat posibilitatea marinarilorsă se refugieze la bărci şi să scape cu viaţă. Iată cum descrie Pigaffeta faptele lui Magellan:”Victoria se întrezărea atunci când tragica întâmplare curma dintr-o dată viaţa marelui descoperitor, lipsindu-l să poarte cununa de lauri la care înfăptuirea lui i-ar fi dat tot dreptul. Posteritatea nu-l va uita însă şi, dacă el însuşi nu a trăit triunful pe care la pregătit, fapta lui a rămas înscrisă pentru totdeauna în istorie, iar numele lui figurează mereu printre cele ale oamenilor de seamă.
Prin călătoria lui Magellan s-a dovedit că: pământul este rotund şi oceanul planetăreşte unitar; a fost traversat pentru prima dată cel mai mare ocean al Terrei, Oceanul Pacific.
În timpul trecerii peste ocean, Magellan a elaborat un sistem de semnalizare atât de bun încât nici o corabie din flotă nu s-a rătăcit, deşi erau total diferite. Neânţelegerile cu căpitanii spanioli au apărut la scurt timp. Pretenţiilor lui Cartagena cu privire la schimbarea itinerarului,  Magellan a răspuns: “Datoria domniei voastre este să armaţi ziua steagul meu, iar noaptea felinarul din pupa  corăbiei mele.”
***,Explorări şi descoperiri”, editura TEORA, p. 18.
http://www.ecursuri.ro/referate/referate.php?report=fernando-magellan