marți, 7 decembrie 2010

O viata noua

            La scurt timp dupa nasterea lui Mihai, conflictele au patruns in vietile parintilor lui. De la o varsta frageda el a fost obligat sa asiste la certurile acestora, deseori chiar si la acte de violenta. In fiecare seara tatal lui venea acasa beat iar certurile incepeau. Mihai auzea totul din camera lui, fiind terorizat de frica ce il cuprindea. Astfel ca, pe cand Mihai avea doar 10 ani, parintii lui au divortat, el ramanand in custodia mamei. Viata lui urma sa fie foarte dificila, mama lui muncind din greu de dimineata pana seara pentru a-i oferi lui Mihai o viata buna iar tatal lui nu mai trimitea niciun ban. Cu mama lipsind toata ziua, Mihai incepea sa nu mai suporte acel stil de viata.
            Asa ca, intr-o zi, el s-a hotarat sa plece de acasa in cautarea unui mod de viata mai bun . Dupa aproape doua nopti dormite pe strada, Mihai zareste o gasca de baieti majori, imbracati foarte bine si toti fumatori. Lui ii se parea ca sunt bogati si tanjea dupa o viata ca a lor. A intrat in vorba cu ei si i-a intreabat cum de o duc asa bine. Tinerii ii cer sa se alature lor daca vrea si el o viata asemanatoare. Fiind naiv, Mihai le accepta propunerea dar totul nu avea sa fie asa de usor. Urma „initierea”. Mihai trebuia sa sparga un magazin de unul singur si sa aduca toti banii din caserie. Fiind un magazin mic, fara securitate mare,el reuseste sa indeplineasca misiunea. Desigur ca a primit si el o parte mare din bani cu care „s-a pus la punct”. Atunci a inteles cu adevarat ce inseamna „a fura” si i-a placut, dorind mai mult. Asa incepea viata de delicvent („buna”) a lui Mihai. De acum
avea sa dea cate-o spargere in fiecare saptamana. Trecand la noi locatii: case, magazine, mall-uri si chiar banci. Fiecare actiune avea strategia sa. La inceput el era cel ce pazea intrarea cat timp „prietenii” lui luau tot ce puteau. Dar apoi daca era vreun paznic ce ii statea in cale, Mihai se ocupa de el lasandu-l inconstient. A continuat sa face aceste lucruri mult timp. Chiar a inceput sa fumeze zilnic si chiar sa consume unele droguri, sa participe la batai intre gasti, sa injure, sa se imbete,multe dintre aceste lucruri vazute si auzite pe cand era doar un copil.
            Intr-o zi avea sa fie inaugurarea unui magazin de electronice si electrocasnice, nu departe de resedinta gastii lui Mihai. Cum a aflat, Mihai a si  intocmit un plan care urmarea furtul a multor aparate din acel magazin. Acest plan nu avea sa dea gres, gandea Mihai. De multe ori, Mihai si baietii au avut probleme cu dusmanul lor cel mai mare : politia, dar niciodata nu au fost prinsi, scapand ca prin urechile acului. Se facea tarziu, planul trebuia pus in aplicare. Mihai si gasca se aflau pe pozitii intr-o duba neagra. Urma lovitura cea mare. Ajungand in fata magazinului, reusesc sa se infiltreze in el si incep sa incarce aparatele in duba. Mihai era satisfacut ca planul lui functioneaza, dar simtea ca ceva nu este in regula. Se simtea urmarit. Cand a intors capul sa verifice a observat o camera video, uitandu-se exact la el. S-a panicat dintr-o data si, pana sa isi dea seama de situatie, alarma de urgenta s-a declansat. Luminile rosii si albastre inconjurau magazinul. Prietenii lui au fost arestati, iar el, fiind minor, a fost dus la scoala de corectie, unde avea sa isi petreaca mult timp.Fara sa vrea...a inceput o viata noua!Una mai buna?
Dragos Ola, cls. a VIII-a B