Dupa 40 de zile de post,romanii pot gusta din mancarurile pregatite de obicei din carne de porc.De pe masa de Craciun nu lipsesc sarmalutele in frunza de varza sau in frunza de vita de vie,fie facute doar din carne sau din pasat cu ciuperci,dupa gustul fiecaruia.Sarmalele sunt insotite si de alte bunatati cum ar fi:carnatii,friptura de porc,caltabosii,dar si altele.Specific pentru desert sunt cozonacii cu nuca,rahat,mac, iar ca bauturi tuica fiarta cu boabe de piper si zahar si vinul rosu.Ceremonialul mesei de Craciun incepe din ziua de 20 decembrie,cand se taie porcul si cand se pregatesc bunataturile pentru umple masa.
In Franta, mancarea de Craciun difera in functie de zone. In Alsacia, “gasca” este felul principal, in Burgundia se mananca curcan cu castane, iar parizienii se rasfata cu scoici si “foie gras”, dar orice pun pe masa este un simbol al rafinamentului si elegantei caracteristice.O istorie fascinanta o are si desertul traditional al Craciunului din Franta care este "La buche de Noel" ("prajitura buturuga"). O buturuga clasica realizata din blat de vanilie si crema de ciocolata, creata inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea de cofetarii parizieni. Ei s-au inspirat din buturugile adevarate care erau arse in vatra in noaptea de Ajun.De pe masa de Craciun al francezilor nu pot lipsii nici vinurile dulci care se servesc cu “foie gras”,dar si sampania, care este servita alaturi de desert.
In Italia masa de Craciun este considerata cea mai bogata masa de pe tot parcursul anului.O masa de Craciun in Roma incepe prin serivirea unui aperitiv care consta in prosciutto cu pepene galben cu mozzareline mici si rotunde. La felul intai se mananca paste,iar la felul doi carne de porc sau de vita cu spanac, salata sau mazare cu diferite sosuri.
In Suedia cea mai importanta zi a Craciunul este ajunul acestuia,in care se pregateste o masa din orez,sunca,peste si fasole.Desertul specific este orezul cu lapte.
In Grecia,se serveste curcan umplut si ca desert,”melo-macaroni”, o prajitura cu miere. Traditia cere ca dupa ce ospatul s-a terminat, masa sa nu fie stransa, astfel ca Iisus care va trece pe acolo noaptea, sub cine stie ce infatisare, sa nu ramana flamand. Printre prajiturile traditionale sunt "Melomakaronas", insiropata cu miere, si "Kourabiedes", acoperita cu fulgi de zahar.
Masa de Craciun,la spanioli este influentata de bucataria araba,deoarece mancarea de Craciun este facuta,in principal,din orezu, portocalele si migdalele. Majoritatea preparatelor traditionale sunt pe baza de migdale, nuci, fructe uscate si seminte de pin. Pe langa acestea, traditional este pestele.
Anca Suteu, cls.a VIII-a A