duminică, 19 decembrie 2010


        Definitie

REFORMA RELIGIOASA =

l  un fenomen complex cu caracter religios, ideologic si social – politic in urma caruia se produce scindarea Bisericii catolice si aparitia in Europa de noi culte crestine, in secolul al XVI-lea.

l  o drama a constiintei europene care a dus la scindarea unitatii Bisericii catolice din care s-au desprins Bisericile reformate sau protestante.
Reprezinta rezultatul unor evolutii in cadrul Bisericii catolice.                                               

Un motiv de nemultumire l-a constituit situatia economica a Bisericii catolice.
Biserica catolica era unul dintre cei mai mari proprietari, avand importante veniuri.
In Germania, detinea o treime din totalul suprafetei arabile, iar in Anglia populatia era nemultumita de faptul ca se trimiteau catre Roma sume foarte mari de bani, curia papala transformandu-se intr-o “masina uriasa de stors bani”, bani destinati cheltuielilor pentru fast si chiar cheltuielilor militare.
Bogatiile foarte mari ale Bisericii si ale clerului, averile manastirilor, au dus la aparitia unui curent ce sustinea necesitatea redistribuirii marilor proprietati ecleziastice.
La inceputul secolului al XVI – lea o ruptura religioasa dramatica desparte nordul germanic de restul Europei. Ea este opera calugarului augustinian Martin Luther (1483 – 1546) – profesor de teologie la universitatea din Wittenberg – pe care meditatiile sale asupra lui Pavel si Augustin il duc la concluzia inutilitatii mijlocirii Bisericii, a ineficacitatii tainelor, a conditiei pacatoase a omului care face cu neputinta celibatul, iar casatoria abominabila dar necesara, a predestinarii individuale, care nu poate fi modificata de faptele omului si in sfarsit justificarea numai prin credinta, fara necesitatea faptelor bune.
Dupa ce a agatat cele 95 de teze ale sale pe portalul catedralei din Wittenberg, Martin Luter isi va apara cu curaj ideile in fata cardinalului – legat Cajetano. Sub indrumarea prietenului sau Philip Schwarzerd – Melanchthon ( 1497 – 1560), Luther va sfarsi prin a cadea la invoiala in multe puncte de doctrina si practica religioasa, in timp ce discipolul sau francez Jean Calvin (1509 – 1564), care va stapani Geneva incepand din 1541, va apara un protestantism mult mai rigid, mai dogmatic si intunecat.
Miscarea protestanta castiga teren la principii particularisti din Germania si din Elvetia , care nu accepta usor autoritatea papala.
Secularizarea manastirilor este primita cu bucurie de cetele de cavaleri inarmati ca si de taranii care, incitati de protestantul radical Thomas Munzer, incep un razboi, dezaprobat de Martin Luther si reprimat salbatic de Liga principilor reformati (1525).
La randul sau, Biserica catolica isi organizeaza propria-i reforma – incorect numita “Contrareforma”, ca si cum ar fi fost vorba despre o miscare de opozitie la Reforma -.           In realitate, Biserica catolica se repliaza asupra ei insasi , acceptand in acelasi timp o parte a criticii protestante la adresa sa. Un erou va fi Societatea lui Iisus, un ordin intemeiat in 1534 de catre Ignatiu de Loyola (1494 – 1536) si ale carui principii se vor preciza in cursul indelungatului Conciliu din Trento (1545 – 1563).
Ca si reforma protestanta, reforma catolica este o miscare fundamentalista a carei morala austera si ale carei numeroase interdictii – ca de exemplu aceea de a citi cartile inscrise in Index librorum prohibitorum – marcheaza instalarea epocii moderne.
In 1534, o alta Biserica nationala, Biserica Angliei se separa de Biserica din Roma. Conflictele religioase si luarea puterii de catre puritanii calvinisti vor constitui cauza revolutiei engleze (1642).
Bibliografie:
   Mircea Eliade Ioan P. Culianu, “Dictionar al religiilor” cu colaborarea lui H. S. Wiesner, editura Humanitas, Bucuresti, 1993, pag. 98 – 12
  www. scritube.com/istorie/Reforma – religioasa
  www. facultate.regielive.ro/referate/istorie/reforma_religioasa


                                                                                             
                                                                                                 GHERMAN OANA
                                                                                                      cls. a -VI - a A
                                                                                            Gimnaziul Dacia