duminică, 19 decembrie 2010

Nazismul, un accident ideologic


Ideologia Nazista                                                                                                                                    
       Rasismul hitlerist isi trage originile din foarte vechile traditii germanice readuse la moda inainte de 1914 de teoreticieni ca Wilhelm Marr si Henri Class,francezul Gobineau,Vacher de Lapouge si Jules Soury,ca si de britanicul H. S. Chamberlain,devenind cetatean german si ginere al lui Richard Wagner.El datoreaza la fel de mult si spiritului Volkisch,ce domina gandirea extremei drepte nationaliste in toata perioada republicii de la Weimar.                                                                                 
       Pentru Hitler,care se inspira in egala masura,insa deformandu-le,si din tezele darwiniste,viata este o etarna lupta in care cel mai puternic isi impune legea celor mai slabi.Rasele umane,biologic inegale,se afla ele insele in lupta permanenta pentru a-si asigura supravietuirea sau dominatia asupra altora.Aceasta hegemonie revine de drept rasei albe si,in interiorul acesteia,nucleului arian,reprezentat prin oameni inalti,blonzi si dolicocefali,numerosi in special in Germania.De aici,Hitler ajunge la pricipiul unei ierarshii a popoarelor dominate de germane, “rasa seniorilor”,carora le vor fi associate grupele de origine apropiata(flamanzi,anglo-saxoni,etc.).Mai jos vor veni popoare considerate a fi mai “pestrite”,ca latinii,apoi popoarele “inferioare”: slavii,negrii si mai ales evreii.    
Rasismul Hitlerist
       Weltanschauung-ul (conceptia despre lume) national-socialist asa cum a fost formulat de Hitler in Mein Kampf si de alti doctrinari nazisti (Rosenberg, E. Krieck) se bazeaza pe ideea ca,comunitatea rasiala-germana-Volk-fondata pe “sange si pamant” (Blut und Boden),limba si cultura,este superioara tuturor celorlalte.Aplicand teoriile darwiniste ale “luptei pentru viata” si ale “selectiei speciilor” la istoria omenirii,Hitler o explica pe aceasta prin lupta raselor,dominatia lumii trebuind sa revina celei mai dotate: aceea arienilor blonzi,ai caror singuri reprezentanti puri sunt germanii.


Politica statului german nazist

       Toate aceste teorii au fost folosite pentru a justifica rezultatele totalitare, de ură rasială și opresiune, folosind toate mijloacele statului. Acestea sunt pe scurt:
  • Nationalism etnic, inclusiv definitia germanilor drept „rasa stapana” (Herrenvolk)
  • Rasismul și antisemitismul
  • Anticomunismul
  • Anticlericalismul
  • Eugenía (omorarea raselor „sclave” și a celor „parazitare” pentru a purifica „rasa stapana”)
„Principiul conducătorului” (Führerprinzip) era un element cheie in ideologia fascistă, in care conducatorul simbolizează întruparea mișcarii politice și a națiunii.
Cel mai proeminent nazist a fost Hitler, care a condus Germania drept cancelar (= prim-ministru) intre 30 ianuarie 1933 și pană ce s-a sinucis pe 30 aprilie 1945. El a impins Germania in Al Doilea Razboi Mondial și a fost responsabil pentru moartea a peste 20 de milioane de oameni precum si pentru Holocaust.În timpul lui Hitler, nationalismul și rasismul au fost combinate într-o ideologie și politică militarista de stat exaltata și extrema, care servea propriilor sale teluri.
       Germania hitlerista a ocupat,fara sa fi tras un singur foc de pusca pa,pana la 1 septembrie 1939: zona demilitarizata renana,Austria,Cehoslovacia,regiunea Memel (Klaipeda) din Lituania,iar principalul ei aliat --Italia fascista—Etiopia si Albania.Politica nazista de exterminare in masa a adversalilor politici,lagarele de concentrare (in 1939 cu peste un million de detinuti),crimele monstruoase, ca de pilda masacrarea populatiei evreiesti din noaptea de 9/10 noiembrie 1938 erau cunoscute in lume.Antifascistii germane,emigrantii si corespondentii straini au izbutit sa arate opiniei publice mondiale ceea ce inseamna pe viu,concret,dictatura nazista.
BIBLIOGRAFIA: 
http://ro.wikipedia.org/wiki/Nazism
***, Istorie Universala ,Epoca Contemporana 1939-1945 volumul 2,pag 135                                                                                                                                                            
***,Istoria secolului XX  volumul 1  , pag 305-306 ,310    
Porime Bogdan, cls. a VII-a A