Batalia de la Rovine are loc intre oastea romana condusa de Mircea cel Batran si oastea otomana condusa de Baiazid-Fulgerul care are loc pe data de 10 octombrie 1394,respectiv pe 17 mai 1395.
Pentru reconstituirea luptei sunt folosite documente straine deoarece nu exista nici o sursa romaneasca despre existenta acesteia.
Oastea turceasca asediaza si cucereste cetatea Darstor aflata pe malul drept al Dunarii ,iar o parte din populatie a fost macelarita.In toamna anului 1393,Mircea a pornit in sudul Dobrogei si in nordul Bucovinei ucigand multi turci si ducandu-i robi.Provocat fiind, sultanul Baiazid nu putea trece cu vederea si isi aduna armata din Asia Mica si vasali sarbi pornind impotriva lui Mircea.Ocupa Turnu si inainteaza spre Arges. Mircea aplica tactica pustiiri teritoriului in fata navalitorului. Satenii isi parasesc cat de repede pot asezarile si se refugiaza in munti.Locurile pe unde trecea armata turca erau suprafete cu paduri intinse si dese acoperite cu zapada ,iar vestimentatia lor nu era adecvata temperaturilor scazute si datorita dificultatilor de procurare a hranei si a furajelor trebuincioase oamenilor si cailor,armata sultanului inainta cu greu.
Locul bataliei decisive fusese situat intre doua paduri in fata vadului raului Arges si a ramas in istorie sub toponimul de “La Rovine,in campii” .Soldatii romani sapase santuri in care se adapostisera mii de arcasi cu tolbele pline si teancuri mari de sageti ascunse in spate,iar altii se furisasera in padurile de alaturi.La aparitia turcilor o ploaie de sageti se indrepta asupra lor care urmati de spahii cadeau si se prabuseau in rau.Apoi ies romanii si poarta lupte corp la corp cu acestia.Batalia a fost crunta si sangeroasa ambele ostiri dand dovada de mare inversunare si ura in incrucisarea armelor. In intunericul noptii suna goarnele si trimbitele,iar armatele s-au retras adunandu-si ranitii si asteptand lumina zilei pentru a hotara daca sa reia sau nu lupta.O cronica turceasca relateaza cum cadavrele soldatilor otomani au fost aruncate in rau. Iar Baiazid vazand darzenia romanilor,nepotrivirea locului si greutatea de a aproviziona armata in timpul iernii,s-a retras si el trecand Dunarea. Un cronicar turc recunoaste ca lupta a fost o mare infrangere,turcii pirzand aproape 30.000 de luptatori.
In martie1395 Mircea se intalneste cu Sigismund de Luxemburg la Brasov,cerand ajutor de la acesta.Baiazid trece Dunarea si ajunge la cetatea Arges unde il aseaza in scaunul domnesc pe Vlad.In urma lui se formeaza o ramura a familiei domnitoare numita Danesti,iar cand va veni in scaun fiul lui Mircea,Vlad Dracul ea va purta numele de Draculesti.De aceea se zice ca in Tara Romaneasca sunt 2 ramuri care se confrunta pentru tron.Are loc o a doua batalie pe 17 mai 1395 intre Vlad Uzurpatorul si Mircea, fiind insotit de Stefan de Losoncz, un ajutor din partea regelui Sigismund. Batalia se incheie cu victoria turcilor,dar Baiazid paraseste Tara Romaneasca, punand stapanire pe cetatile Turnu si Giurgiu.
Lupta de la Rovine a avut o mare importanta prin faptul ca Mircea a fost primul european crestin care invinge Imperiul Otoman si care iesea cu capul sus dintr-o asemenea infruntare.
Bibliografie: Mircea cel Batran si luptele cu turcii,editura Humanitas juniori ,paginile 30-38
Pamfilie Larisa, cls. a VIII-a B