duminică, 19 decembrie 2010

Cristofor Columb


Cristofor Columb s-a nascut la Genova in 1451, dar a plecat sa locuiasca cu fratele sau Bartolomeo, cartograf la Lisabona. Acolo a preluat meseria fratelui sau si a fost fascinat de explorarile marinarilor portughezi de-a lungul coastei vest-africane. Cand avea putin peste 30 de ani a ajuns el insusi comandant de nava.                             
     Ambitia navigatorilor era sa ajunga la capatul de sud al Africii, daca exista asa ceva, si de acolo sa gaseasca un drum catre Indii, cu bogatia lor de matase si mirodenii, ca sa-i evite pe intermediarii genovezi, venetieni si arabi. Columb avea un plan mult mai indraznet. Orice om educat stia ca Pamantul are forma unui glob. Daca era asa, gandea el, ar fi posibil sa ajunga in India, China si Japonia navigand catre vest peste Atlantic.
       A adresat o petitie regelui portughez Joao II (Ioan), care l-a refuzat. Dezamagit,se adreseaza regilor catolici ai Spaniei, Ferdinand si Isabella. Si aici au existat indoieli, in parte pentru ca argumentele lui Columb erau adesea prea vagi. Dar sprijinitorii sai de la Curte i-au convins pe rege si pe regina sa fie de acord.
       Cand in martie 1493 Columb s-a intors triumfator din ceea ce credea el ca erau Indiile, Ferdinand si Isabella i-au conferit titlul de ,,Amiral al Oceanului, vicerege si guvernator al insulelor pe care le-a descoperit in Indii”. El le-a prezentat mici ornamente din aur ca dovada a bogatiilor fabuloase ce puteau fi obtinute daca reuseau sa ajunga in China. Columb cauta sa gaseasca sprijin pentru a doua expeditie.
        In mai 1493, Ferdinand si Isabella au obtinut de la papa Alexandru VI (Borgia) dreptul de proprietate asupra tuturor teritorilor ce se aflau la vest de linia de nord-sud ce impartea Atlanticul, restul revenind Portugaliei. Siguri fiind ca puteau emite in mod legitim pretentii asupra tuturor teritoriilor descoperite de Columb, i-au dat acestuia ceea ce dorea. In septembrie, Columb a parasit portul Cadiz cu 17 nave si 1.500 de oameni la bord, intentionand sa colonizeze noi teritorii.
         Columb s-a intors cu multe promisiuni, dar cu bogatii putine care sa justifice expeditia. A reusit sa se angajeze intr-o noua expeditie, cea de-a treia, in care sa devina colonisti, dar aceasta intreprindere s-a dovedit si mai lipsita de succes. A trimis trei din navele lui direct in Hispaniola. La comanda celorlalte trei nave, s-a indreptat in sud-est pentru a ajunge in Trinidad si la gurile fluviului Orinoco. Descoperind ca aceasta avea afluenti puternici, s-ar putea sa-si fi dat seama ca se afla pe continent. Cu toate acestea, i-a venit ideea extravaganta ca apele acelea erau cele patru rauri ale paradisului.
          A fost readus brusc la relitate cand a ajuns pe Hispaniola, unde a fost  inabusita o revolutie impotriva lui Bartolomeo si cativa oameni au fost spanzurati. Cand vestea acestui episod a ajuns in Spania, regele si regina au trimis un nou guvernator, sa cerceteze faptele si sa-l inlocuiasca pe Columb. Guvernatorul a sosit in august 1500 cu trupe, arme si ordine pentru Columb si fratii sai Bartolomeo si Diego: sa predea prizonierii, proviziile si forturile. Acestia au refuzat, si toti trei au fost arestati pe loc, pusi in lanturi, readusi in Spania, asteptandu-se sa fie executati pentru tradare. Dar regele, impresionat de modul in care au fost tratati, a ordonat eliberarea lor. Columb i-a cazut la picioare si a plans in semn de recunostinta. Lui Columb i s-a interzis sa se reintoarca pe Hispaniola. Totusi, din disperare a pornit intr-o noua calatorie, cu patru nave vechi, in 1502. Doua dintre navele sale au fost distruse de o furtuna, iar celelalte au suferit stricaciuni grave. A fost nevoit sa se adaposteasca intr-un golf mic din Jamaica, pe care o credea in continuare situata in largul coastelor Chinei. Aici, sanatatea subrezita, lipsa de provizii si amenintarile cu revolta ale echipajelor l-au obligat sa ceara ajutor guvernatorului Hispaniolei. Esuat pe o coasta timp de un an, Columb a fost nevoit sa se reintoarca in Spania la sfarsitul anului 1504.
          Bolnav, frustrat si instabil psihic, a avut o ultima intalnire cu Ferdinand la Segovia in 1505, sperand ca regele il va reinstala la guvernarea Indiilor. S-a retras in cele din urma la Valladolid, unde a murit, sleit si infrant, in 1506.
          Columb a avut in egala masura rolul de explorator si exploatator. A facut mari descoperiri, dar chiar si pentru normele vremii, modul in care a tratat populatiile pe care le-a intalnit si proprii oameni a fost nemilos. Calatoriile sale au deschis Lumii Vechi, Lumea Noua, dar au insemnat si inceputul distrugerii civilizatiei amerindiene.
***, ,,Enciclopedie Ilustrata de ISTORIA UNIVERSALA”,Editura Reader`s Digest,2006,p.166-167
                                                     
                     Paula Cont, cls. a VI-a A