duminică, 19 decembrie 2010

Renasterea


    Perioada Renasterii marcheaza sfarsitul Evului Mediu si inceputul lumii moderne.Ideea de Renastere vine din secolele XIV-XVI cand Europa a suferit o serie de mari schimbari ,iar oamenii au inceput sa citeasca ,din nou, operele greciilor si romaniilor din antichitate .
         Preotii ,insa, credeau ca Biblia contine toate cunostintele pe care un om trebuia sa le stie .Dar oamenii educati vroiau sa afle singuri . Astfel , oamenii de stiinta au inceput sa faca noi experimente , exploratorii au pornit spre noi tinuturi pictorii au folosit noi idei si noi culori pentru a reda mai bine viata in tablouri .
         Lumea incepe a studia carti si a privi in jurul ei . Vroiau sa stie mai mult despre tot .
       

Arhitectura

 Arhitectura renasterii s-a intors la ,,stilul classic” aparut in Italia unde au trait arhitecti importani ca si Brunelleschi  , Bramante sau Michelangeno .
         Primele opera ale Renasterii au aparut in sec al XIV-lea in Italia mai ales in orasul Florenta ,prima realizare a arhitacturii Renasterii fiind Domul Catedraleai Santa Maria del Fiore considerate o capodopera a lui Filippo Brunelleschi . O alta realizare a lui Brunelleschi este intocmirea planului palatului Pitti , cea mai mare cladire civila din Italia dupa Vatican .
         Cel mai cunoscut arhitect al acelei perioade este Donato Bramante (1444 – 1514), care a dat o nouă dimensiune, clasică, clădirilor simetrice, ca în cazul clădirii Tempietto din Roma. Bramante a proiectat biserica Sfântul Petru care urma să aibe capelele dispuse radial şi un acoperiş boltit. În istoria lungă şi complicată a acestei biserici a fost implicat şi Michelangelo, alături de mulţi alţii.
Michelangelo (1475 – 1564) a încheiat, ca şi în sculptură, evoluţia arhitecturii Renaşterii şi a orientat-o spre baroc.
A construit Capella Medici în biserica San Lorenzo, propunându-şi să unească arhitectura, sculptura şi pictura într-o construcţie închinată gloriei familiei Medici.
Michelangelo a fost însărcinat cu sistematizarea pieţei Capitoliului, întocmind schiţele celor trei palate monumentale care încadrează piaţa.
         Şi-a încheiat cariera de arhitect cu proiectul cupolei bazilicii Sfântului Petru. Aritectura lui Michelangelo reflectă tensiunea care se produce la mijlocul sec. al XVI-lea între stilul clasic, caracterizat prin spiritul de ordine şi de claritate, prin proporţiile armonioase, prin formele geometrice regulate şi prin măreţia ansamblului, şi între stilul baroc, amator de constraste violente şi de efecte pitoreşti.

Sculptura

Sculptura si pictura se desprind de arhitectura si pe langa arte monumentale apare picture de sevalet  si sculptura de postament . Arta Renasterii a creeat genuri noi : bustul-portret , medalia , statuia ecvestra, cele mai cunoscute fiind statuii;e lui Donatelo si Verrocchio , remarcandu-se celebra sculptura de bronz David a lui Donatelo
   Sculptura a reprezentat arta suprema pentru Michelangelo . El a contopit cele 2 tendinte ale Renasterii : cultul frumusetii corporale si pateticul religiei crestine care divinizeaza suferinta .
    
Pictura

În pictură trăsăturile înnoitoare din creaţia lui Giotto de Bondone sunt dezvoltate, la începutul sec. al XV-lea, în pictura murală de florentinul Masaccio, care a fost primul pictor care a creat imagini monumentale în spirit naturalist, apoi în a doua jumătate a secolului, de Mantegna, de Botticelli, iar pictura de şevalet este ilustrată cu precădere la Veneţia. În sec. al XVI-lea apogeul picturii Renaşterii este atins în operele lui Leonardo da Vinci, Rafael, Sanzio, Michelangelo Buonarroti şi în cele ale veneţienilor Georgione, Tiziano, Veronese.
    Dintre operele lui Boticelli enumeram : Adoratia Magilor , Madona si Pruncul , Primavera, Nasterea Zeitei Venus .
    In perioada Renasterii tarzii existau 3 mari artisti : Leonardo da Vinci care a lasat posteritatii mari opere ca : Gioconda , Cina cea de taina , Sfantul Ioan Botezatorul , Fecioara cu Pruncul , Bacchus ; Michelangelo Bounarotti  a pictat tavanul Capelei Sixtine din Roma si Rafael autorul operelor Madona de la Viena , Madona cu mielul remarcabile fiind si frescele pentru Stanza si apartamentele Papei de la Vatican .
 
Umanismul

 Umanismul a fost filosofia epocii Renasterii. El scotea in evidenta dezvoltarea virtutilor umane ca de exemplu compasiunea si onoarea , si potentialul uman din arta si stiinta . Umanistii doreau sa transforme sociatetea , dintr-una ignoranta a evului mediu intr-una noua , mai luminata , avand ca sursa de inspiratie literature clasica operele recent traduse din filozofie retorica si istorica greaca si romana ,care contineau modalitatiile de explicare a lumii care erau bazate pe ratiune si nu pe religie . Cu toate ca multi dintre primii umanisti erau foarte credinciosi , acestiea nu erau de accord cu felul in care crestinismul medieval ignora dezvoltarea umana concentrandu-se doar asupra spiritului . Umanismul a aparut odata cu schimbarile sociale din Europa cand s-a dezvoltat comertul , targurile si orasele . Astfel puterea politica si economica a trecut gradat din mainile clerului si nobilimii in mainile negustorilor si oamenilor de afaceri bogati .

Tiparul

La inceputul secolului al XV-lea Johann Gutenberg a inventat tiparul cu litere mobile , prima carte tiparita de el a fost Biblia . Producerea pe scara larga a cartilor a facut ca imformatiile si cunostiintele sa fie mult mai accesibile pentru toata lumea ,revolutionand civilizatia occidentala .



Anglia elisabetana – Renasterea din Anglia

A fost epoca de aur a literaturii , arhitecturii stiintei si explorarii . In anglia spre deosebire de Italia literature a avut opondere mai mare decat celalalte arte in timpul Renasterii de aceea s-a mai numit epoca lui Shakespear carea a creeat in aceasta perioada unele dintre cele mai importante opera ale literaturii engleze .
 
 Muzica

         Renasterea in muzica a fost marcata de aparitia unor noi instrumente muzicale precum si a tipariri partiturilor musicale .
           Unul dintre cele mai importante instrumente muzicale dintre cele cu corzi si arcus, aparute in perioada Renasterii a fost vioara .
            Productia de viori a incput sa se dezvolte in secolul al XVI-lea in Italia , dintre maiestrii cremonezi constructori ai acestor instrumente ii mentionam pe : Amatti si Stradivarius care au ajuns sa fie cunoscuti , mai tarziu, si in afara Italiei .
             Un alt instrument favorit pentru acompaniamentul de voci a fost lauta stramosul chitarii moderne . Flautul , fluierul si cornul erau si ele instrumente favorite ale muzicantilor din aceea perioada . Clavecinul si orga au aparut si ele in perioada de referinta, istrumente pentru care sau scris special partituri .
          Ottavio Petrucci , un tipograf italian, a inventat un tip de metal mobil care a inlocuit butucii incomozi de lemn utilizati pentru imprimarea muzicii , metoda de imprimare care a dus la cresterea publicarii muzicii facand muzica mult mai accesibila publicului in general fapt care a dus la cresterea audientei.
Instrumentele noi, îmbunătăţirea metodelor de imprimare şi un mai mare acces la muzică toate au contribuit la dezvoltarea unui alt gen de muzică, numită muzica de cameră .      


Reforma

Odata cu raspandirea noilor idei au aparut si cereri de reformare a bisericii . Oamenii erau nemultumiti de bogatia si coruptia clerului . Multi au hotarat sa se desparta de biserica romano-catolica si au format grupuri protestante .Aceste grupuri aveau lideri proprii sin u recunosteau autoritatea religioasa a Papei de la Roma . In 1534 Anglia a devenit o tara protestanta . Regele Henric al VIII-lea s-a declarat capul noii biserici anglicane . Epoca in care biserica fuses o institutie unica si atototputernica sub autoritatea Papei se incheie la sfarsitul evului mediu .

Mari descoperiri geografice

Perioada Renasterii (sec. XV – XVI) este cunoscuto sub numele de epoca marilor descoperiri geografice .
Navigatorul spaniel Cristofor Columb navigand pe Oceanul Atlantic descopera America .Exploratorul portughez Fernando Magellan si echipajul acestuia au fost primii oameni care au facut inconjorul Pamantului ,demonstrand ca Pamantul este rotund . El a dat numele Oceanului Pacific deaoarece i s-a parut foarte calm (pacifico in limba spaniola inseamna linistit).
Vikingii au fost primii navigatori care au traversat Oceanul Atlantic si au descoperit Islanda Groenlanda si Newfoundland ajuncand pe coastele Canadei
Francezii isi doreau si ei sa exploreze vestul : navigatorul Jacques Cartier a fost primul care a explorat regiunea strabatuta de fluviul canadian Sf. Laurentiu . Champlain a urmat drumul lui Cartier si a revendicat Quebec in numele Frantei , iar la Salle a calatorit in jos pe fluvial Mississipi a revendicat Louisiana .
Nici englezii nu s-au lasat mai prejos , prima expeditie in vest condusa de John Cabot a fost in Newfoundland ,Canada . Sir Francis Drake este unul dintre cei mai cunoscuti exploratori birtanici , care a navigat in jurul lumii , calatoria a durat 34 de luni .

Bibliografie :

J.F. Aylett , ,,In Cautarea Istoriei”, pag. 6-7
***,,Istorie Antica si Medievala” , Editura ,,Corint”, pag 26-30
Andrei Oţetea ,, Renaşterea şi reforma, 1964, pag 21-29 ,135-136,145-192 , 237-238,306