miercuri, 29 decembrie 2010

E totusi o problema?


Conflictul dintre generatii a fost mereu o “problema” in comunicarea persoanelor cu cei din jurul lor. Acesta  se refera la  schimbarea continua de la o generatie la alta a nivelului de informare, a preocuparilor, a gandirii si nu in ultimul rand, a modului de viata.
         Pe masura ce se maturizeaza, oamenii uita de unde au plecat, uita ca au fost adolescenti rebeli, uita ca si pentru ei erau mai importante iesirile cu prietenii decât notele mari la scoala, ca toti au facut la un moment dat câte o nebunie, ca toate actiunile lor erau spontane si nu premeditate .
De asemenea,si tinerii gresesc cand nu-i respecta pe cei în vârsta, cand  nu constientizeaza problemele cu care se confrunta adultii si cand nu inteleg ca cei mai in varsta nu au intotdeauna  rabdarea necesara sa le suporte capriciile. Generatiile mai tinere  ar trebui sa foloseasca experienta persoanelor mai in varsta , dar si acestea , la randul lor, sa accepte permanenta evolutie a societatii.
          Conflictul intre generatii a existat si va exista cat timp vor fi generatii diferite .  Un exemplu “clasic” suntem eu si bunica mea. Intr-o zi stateam in curtea casei ei si povesteam diverse lucruri, printre care si modul prin care comunicam cu celelalte persoane. Ea imi povestea cum, in tinerete, nu se mai oprea din scrisul vederilor si al scrisorilor( care ajungeau la persoana respectiva in 5 zile ). Ea a colectionat tone de scrisori ... Acum, cand le reciteste se amuza de conversatiile purtate cu multi ani in urma . Eu, in schimb i-am povestit despre noptile in care uitam  sa mai dorm si stateam pe Mess cu prietenii . Bunica a considerat acest gen de comunicare superficial si lipsit de consistenta, pe cand vederile si scrisorile mult mai relevante si mai sentimentale.
             Concluzia este simpla: trebuie sa ne acceptam unii pe altii asa cum suntem si sa cooperam unii cu altii pentru a atenua conflictul dintre generatii  si pentru ca respectul si bunul simt sa nu-si piarda valoarea.  Tinerii ar trebui sa-i  respecte pe cei mai in varsta si sa le câstige increderea si respectul .
Andra Florea,cls. a VII-a B