miercuri, 8 decembrie 2010

Mircea cel Batran a fost domnitorul Tarii Romanesti intre anii 1386 si 1418. In timpul acestei domni, teritoriul  stapanit s-a extins, avand intindera maxima, cuprinzand teritorile de la varsarea Dunarii in mare, Dobrogei si domeniul Almasului si Fagarasului din Ardeal.
    El s-a nascut in anul 1355, fiind fiul fostului voievod Radu. Mircea era preocupat de stavilirea expansiunii turcesti in Balcani asa ca a intarit armata si a reorganizat sistemul de aparare al Tarii Romanesti, consolidand cetatile de la Dunare si organizand pe principii militare bania Severinului. El a incercat sa fondeze niste aliante puternice, doriind sa infrunte inamicul.
    In primii ani de inscaunare, Mircea cel Batran a continuat conflictul cu regatul maghiar si apropierea de regele Poloniei. El si-a reorientat politica externa cand a vazut evolutia evenimentelor din teritoriul Peninsulei Balcanice. Mircea cel Batran a atacat prin surprindere cetatea Silistrei. A purtat o batalie foarte stransa cantra sultanului Baiazid. Armata lui Baiazid era numeroasa, de 40000 de soldati, in timp ce oastea lui Mircea nu se compara cu cea a lui Baiazid, fiind de doar 12000 de soldati. Mircea impune sultanului tacticele sale de evacuare a aşezărilor, pârjolirea recoltelor, hăituiala permanentă, atacuri surprinzătoare de noapte. Batalia de la Rovine a fost sangeroasa si violenta, ambele ostiri dand dovada de rivalitate una de cealalta si de curaj. Luptand fara incetare, Mircea cel Batran a invins ostirea sultanului Baiazid, in anul 1394, purtand o victorie memoriabila, impotriva sultanului.
     In anul 1395 Mircea cel Batran a fost nevoit sa se retraga in Transilvania pentru a se refugia de pericolul invaziei turcesti ,iar acest lucru l-a instalat pe tron pe Vlad Uzurpatorul. Revenit cu ajutorul lui Sigismund,acesta fiind regele Ungariei, Mircea si-a recastigat tronul si si-a consolidat puterea prin mijloace diplomatice.A facut alianta cu regele Poloniei, Vladilav Iagello si cu domnii Moldovei Petru Musat si Alexandru cel Bun confruntanduse cu armata otomana de la curtea acesteia.
     In anul 1396 Mircea cel Batran a participat la cruciada impotriva ,,necredinciosilor”.El a participat in acelasi an la batalia de la Nicopole prin asediul cetatii care  poarta numele bataliei.
Esecul fiind de proportii oastea munteana nu a mai reusit sa participe la atac si s-a retras, fara a mai intra in lupta. Domnitorul a fost infrant impreuna cu aliatii sai sarbi, unguri, francezi si gremani, in aceasta batalie.
     In anul 1417 a respins la Dunare o ultima tentativa a lui Mahomed I de a invada Tara Romanesca. Mircea cel Batran a refuzat sa lupte iar Mahomed I a impus drept  tribut o plata anuala de 3000 de piese din aur. Teritoriul Dobrogei a fost luat de Imperiul Otoman, Mircea fiind obigat sa-si trimita un fiu drept garantie la Constantinopol.
     Aceasta a fost ultima tentativa a lui Mircea cel Batran de a-si proteja tara. El a pieri la 31 ianuarie 1418 fiind inmormantat la 14 februarie in ctitorile de la importanta manastire Cozia.
                                                                                  
Bibliografie: Enciclopedia Universala Britanica, Marea Istorie Ilustrata a Lumii, Romania
                     http://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83t%C4%83lia_de_la_Nicopole
                         http://ro.wikipedia.org/wiki/Mircea_cel_B%C4%83tr%C3%A2n
                                                                                            
                                                                                                             Onutiu Remus, cls. VIII-B