vineri, 10 decembrie 2010

Vasco da Gama


          Vasco da Gama este cunoscut astăzi ca un mare călător, chiar dacă în mare parte călătoria care l-a făcut celebru a fost pregătită de predecesorii săi , mai ales Bartolomeo Diaz, pe care soarta nu l-a hărăzit cu toate onorurile pe care le-ar fi meritat.
          Pe 8 iulie 1497 flotila condusă de Vasco da Gama a părăsit portul Lisabona cu destinaţia Indiile de Est (India- ţara mirodeniilor). Flotila era formată din 4 nave plus o navă de transport mare, plină cu provizii şi un echipaj format din 170 de oameni.
          Pe 1 noiembrie portughezii zăresc ţărmurile Africii de Sud, unde au întâlnit băştinaşi pe care i-au numit boşimani. Întâlnirea a fost iniţial prietenoasă, dar aceştia, necunoscând aurul, perlele şi mirodeniile care li se arătau si neavând nimic interesant de oferit, totul a degenerat într-un conflict, încheiat de Vasco da Gama prin folosirea arbaletelor, contra pietrelor si săgeţilor.  
          Corăbiile lui Vasco da Gama au ocolit Capul Bunei Speranţe la 22 noiembrie, urmâd drumul lui Bartolomeo Diaz. La 25 decembrie ajung pe un ţărm înalt, pe care Vasco da Gama l-a botezat Natal (în portugheză Crăciun).
          La 11 ianuarie 1498 întâlnirea cu negrii bantu, agricultori cu un nivel destul de înalt de civilizaţie a fost prietenoasă, Vasco da Gama numind regiunea „Ţara oamenilor buni”. În timpul opririlor de-a lungul coastei estice a Africii de Sud, Vasco da Gama încearcă să afle de la băştinaşi cât mai multe informaţii despre ţinta expediţiei sale - India. Veştile erau îmbucurătoare, întărindu-i convingerea că se află pe drumul cel bun.
          Între 24 aprilie - 20 mai 1498, corăbiile pilotate de Ahmed Ibn Madjid au traversat Oceanul Indian, ajungând la Calicut în India. Mărfurile aduse de portughezi nu au trezit prea mult interes, de aceea comercializarea lor nu a fost un succes. Oamenii lui Vasco da Gama au reuşit totuşi să cumpere cuişoare, scorţişoară şi pietre preţioase.
          La 21 august 1498 pleacă din India, drumul de întoarcere fiind plin de dificultăţi. Corăbiile înaintau încet din cauza vântului slab şi schimbător, atacurile piraţilor, îmbolnăvirea multora dintre membrii echipajului, furtunile i-au hărţuit necontenit. Ei s-au întors la Lisabona doar cu 2 nave şi 55 de oameni la bord.
          Descoperirea căii maritime spre India de către europeni a constituit unul dintre cele mai importante evenimente, nu numai din istoria comerţului portughez, ci şi a comerţului mondial.
          În februarie 1502, Vasco da Gama a fost din nou numit în fruntea unei noi expediţii, plecând cu o flotilă alcătuită din 20 de corăbii.
          În februarie 1503 ajunge din nou la Calicut în India. De aici a plecat în scurt timp cu 13 corăbii în Portugalia, aducând o încărcătură de mirodenii de o valoare uriaşă. Dupa acest succes, veniturile sale au crescut considerabil şi a primit ulterior titlul de conte. Apoi a fost înlăturat pentru mulţi ani de la orice activitate, datorită cruzimii ultimei sale expediţii.
          Abia după 21 de ani de la ultima sa expediţie, în 1524, a fost numit vice-rege al Indiei. Ajunge în India în luna aprilie a aceluiaşi an, unde moare la mai puţin de un an de la plecarea din ţară, în decembrie 1524. Navele lui au rămas sub comanda unchiului său, continuând activitatea de piraterie asupra vaselor arabe care veneau din Marea Roşie spre India.
          Timp de 370 de ani (1499-1869), pâna la deschiderea canalului Suez(1869), legăturile maritime ale Europei cu India şi China au urmat calea descoperită de Vasco da Gama.      
Bibliografie:
Doina Giurgea, “Călători şi călătorii celebre”-suport de curs, editura Eficient, 2005,pag.102
Jean Favier, “Marile descoperiri de la Alexandru Macedon la Magellan",editura Artemis, 2003, pag.411. 

Alex Harpa, cls. a VI-a A