sâmbătă, 18 decembrie 2010

Craciunul, la romani si la francezi


http://www.skyalbum.com/showAlbum/328232  by Mark Fagaras

http://www.skyalbum.com/showAlbum/328235
Inca o activitate la care elevii sectiei romane s-au simtit excelent impreuna cu elevii sectiei maghiare!Felicitari si profesoarelor care au organizat totul: Oana Bejan si Laura Bucur.Totul a avut loc in prezenta consilierului educativ al scolii, prof. Codruta Baciut si a prof. Krisztina Enescu.Ornamentele confectionate impodobesc acum sala profesorala.Ele vin, impreuna cu zambetul curat al copiilor, care le-au confectionat sa va ureze SARBATORI FERICITE!!!


La sfârşitul  orelor, un grup de 27 de elevi,  reprezentanţi ai claselor a V-a, a VI-a şi a VII-a, într-o atmosferă de foarte bună colaborare, s-au întâlnit în Cabinetul de limba franceză al şcolii pentru a etala într-un mod plăcut obiceiurile de iarnă ale românilor şi francezilor. Mai  întâi au fost prezentate obiceiurile de iarnă la români, prezentare poir-point făcută de profesoara de limba română Laura Bucur, însoţită de un filmuleţ cu colinde la români şi uratul cu Capra şi Ursul, apoi  o altă prezentare a obiceiurilor de iarnă la francezi, cu explicaţiile de rigoare oferite de profesoara de limba franceză, Oana Bejan. Cel mai spectaculos obicei li s-a părut copiilor acela legat de „ La  creche”, adică realizarea unei mici scene cu statuete din lut numite „santos”(mici sfinţi), apoi delicatesele, mâncărurile specifice, toate culminând cu imaginea Turnului Effel, luminat în prag de sărbătoare.
Următoarele momente au constat în organizarea pe grupe şi realizarea unor sarcini de lucru. Mai întâi, li s-au dat elevilor coli albe de hârtie din care au confecţionat în timp record îngeraşi, prin decupare, apoi elevii au  primit foi de hârtie colorate din care au realizat fulgi uriaşi, iar la final, oferindu-li-se diferite obiecte, au creat ornamente de Crăciun, pe crenguţe de brad. Fiecare probă a avut partea ei de dificultate, i-a determinat pe elevi să colaboreze, să-şi susţină fiecare prin contribuţia lui echipa şi după fiecare probă echipa câştigătoare a primit câte o recompensă.
Deşi elevii au avut această activitate după programul zilei, ei nu au dat semne de oboseală, ci, dimpotrivă au lucrat cu mare spor şi plăcere. Momentele de lucru au fost însoţite de colinde în română şi franceză.
Ornamentele obţinute, o parte au fost prinse de Bradul şcolii, altele au fost expuse în clase, iar aranjamentele de Crăciun au decorat sala profesorală, putând fi admirate de toţi profesorii.
Astfel, elevii au beneficiat de o seară plăcută petrecută alături de colegi şi profesoarele lor, învăţând mai multe lucruri despre tradiţiile şi obiceiurile de iarnă ale celor două ţări şi, implicit, confecţionând figurine din hârtie şi interesante ornamente din obiecte reciclabile.
A fost o activitate reuşită şi cred că a atins toate obiectivele pe care profesoarele şi-le-au propus. Merită felicitări pentru realizarea activităţii cele două profesoare, Oana Bejan şi Laura Bucur.(prof.Codruta Baciut)